Úterý, 19. března 2024

Čína a Indie nezaslaly OSN své aktualizované cíle na snížení emisí

Čína a Indie nezaslaly OSN své aktualizované cíle na snížení emisí

Čína a Indie nezaslaly včas své aktualizované národní plány na dosažení závazků stanovených klimatickou dohodou OSN. V nich měly zhodnotit svůj postup, například ve snižování emisí skleníkových plynů, a stanovit cíle na další léta. Lhůta na zaslání plánů vypršela dnes, poté co ji OSN prodloužila, informovala agentura AP.

Čína je zemí, která vypouští největší objem skleníkových plynů na světě. Indie je pak třetí ve světovém srovnání. Druhá nejvýznamnější země, Spojené státy, zaslala plán v dubnu. Své národní plány poslalo 110 zemí, dalších skoro 90 státu tak ale neučinilo. Jedná se například o Jižní Afriku či Saúdskou Arábii.

Lhůtu při tom OSN posunulo o sedm měsíců kvůli epidemii covidu-19. Generální tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) Patricia Espinosová uvedla, že materiály, které dorazí po dnešním datu, nebo možné zařadit mezi podklady pro klimatický summit OSN (COP26), který se uskuteční v polovině listopadu ve skotském Glasgow.

Nadcházející klimatický summit je podle agentury DPA považován za obzvlášť důležitý. Státy by měly do jeho začátku připravit ambiciózní klimatické plány. Cílem je naplnit závazky vyplývající z pařížské dohody z roku 2015, a sice dosáhnout toho, aby růst globální průměrné teploty zůstal pod dvěma stupni Celsia oproti hodnotám před průmyslovou revolucí.

Espinosová uvedla, že předchozí zprávy ukázaly, že se země málo snaží, aby dosáhly cílů klimatické hodnoty uzavřené v roce 2015 v Paříži. "Vlny extrémního vedra, sucha a záplavy všude na světě jsou vážným varováním, že je potřeba udělat více," uvedla Espinosová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů