Úterý, 19. března 2024

Náklady na likvidaci černých skládek v Děčíně vzrostly, další je nově uklizená

Náklady na likvidaci černých skládek v Děčíně vzrostly, další je nově uklizená

Za likvidaci černých skládek zaplatil Děčín loni 1,2 milionu korun, což je oproti roku 2019 nárůst o více než 500.000 korun. Uklizená je po letech nyní černá skládka v lokalitě pod Chmelníkem. Vlastník pozemku odpady na základě výzvy magistrátu nechal zlikvidovat. Informovala o tom Romana Silvarová z děčínské radnice.

"Na černou skládku v této lokalitě nás upozornili občané, následně vyzval úřad vlastníka pozemků, kde se skládka nacházela, aby zajistil odklizení odpadů. Jsem moc ráda, že majitel respektoval zákon, na výzvu úřadu reagoval a odpad, který zde byl několik let, uklidil. Dle dokladů došlo k odstranění jedenácti tun odpadů. Je to ohromné množství. Pokud by to neudělal, hrozila by mu vysoká pokuta," uvedla náměstkyně primátora Anna Lehká (Volba pro Děčín).

Na černých skládkách se objevuje odpad různého druhu a původu jako pneumatiky, starý nábytek, stavební suť, barvy, oleje a podobně. Do ovzduší z odpadu mohou unikat škodlivé látky, hrozí kontaminace půdy, povrchové i podzemní vody. "Je bohužel velmi složité původce nelegální skládky dohledat. Občané město často upozorňují na černé skládky a magistrát ročně řeší řadu případů s vlastníky pozemků. Likvidace takového odpadu ale není levná záležitost a pokud se objeví odpad na pozemcích města, stojí nás to nemalé peníze, které bychom mohli využít v odpadovém hospodářství města smysluplněji," uvedla Lehká.

V Děčíně fungují dva sběrné dvory, kam mohou obyvatelé města vyvážet zdarma odpady. V loňském roce město o sobotách prodloužilo otevírací dobu o dvě hodiny, aby měli lidé dostatek času se nepotřebných věcí zbavit. "Nechápu, že někoho vůbec napadne odpady vyhodit do lesa, na odlehlou louku či postavit k popelnici v centru města staré křeslo nebo lednici. Je třeba si uvědomit, že takové chování je protizákonné a ohrožující životní prostředí. O to více mě těší přístup vlastníků pozemků pod Chmelníkem. Věřím, že budou dobrým příkladem pro ostatní," uvedla náměstkyně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů