Úterý, 23. dubna 2024

Liberec bude letecky zjišťovat, která místa ve městě se přehřívají

Liberec bude letecky zjišťovat, která místa ve městě se přehřívají

Liberec bude s pomocí letadla zjišťovat, kde jsou po městě takzvané tepelné ostrovy. Jde o lokality, jež se přehřívají a mají sníženou schopnost ochladit se. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informoval mluvčí města Tomáš Tesař.

"K tomu dochází obvykle vlivem husté zástavby, přítomností povrchů absorbujících teplo a také v důsledku nedostatku zeleně," uvedl Tesař.

Data chce radnice získat v srpnu leteckým snímkováním, kdy několik hodin bude nízko nad městem létat malé letadlo typu Cessna. Podle Tesaře zatím není jisté, kdy se let uskuteční. "Termín leteckého snímkování bude určen na základě meteorologických podmínek pro letový provoz. Let se uskuteční pravděpodobně v dopoledních hodinách," dodal.

Výstupy z leteckého snímkování radnice využije pro vytvoření takzvané adaptační strategie v souvislosti se změnou klimatu. Její vypracování si vyžádá skoro 1,4 milionu korun, z 90 procent náklady zaplatí město ze získané dotace. "Finální verze bude předložena zastupitelstvu města ke schválení a bude sloužit jako jeden z výchozích dokumentů pro zpracování následných koncepčních a strategických dokumentů města, například pro územní plán, urbanistické a architektonické studie, komplexní model nakládání s vodami a podobně," uvedla již dříve náměstkyně Radka Loučková Kotasová (ANO).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů