Pátek, 29. března 2024

V elektrárně Dukovany budou při čtvrtečním cvičení vidět kouřové efekty

V elektrárně Dukovany budou při čtvrtečním cvičení vidět kouřové efekty

V Jaderné elektrárně Dukovany budou při cvičení tento týden ve čtvrtek použité kouřové efekty, které mohou být viditelné i v blízkém okolí. Upozornila na to dnes firma ČEZ. Cvičení bude zaměřené na součinnost se Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO), která v elektrárně provozuje úložiště středně- a nízkoradioaktivních odpadů, uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Na použití umělého dýmu v dukovanské elektrárně dnes upozornil novináře také ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. "Může se totiž stát, že někdo by si ten dým mohl vyložit nesprávně jako havárii a mohl by podlehnout panice," řekl. O akci jsou podle něj informované obce ve dvacetikilometrovém pásmu Dukovan.

Do úložiště středně- a nízkoradioaktivních odpadů se podle Bezděka dává materiál použitý zejména při odstávkách bloků, třeba rukavice nebo obalové materiály. Vedle elektrárny Dukovany slouží i pro Temelín. Tématem čtvrtečního cvičení bude požár v otevřené jímce radioaktivních odpadů se zahořením obalových souborů. Do cvičení budou zapojené jen předem vybrané skupiny zaměstnanců, uvedl mluvčí.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá zhruba pětinu spotřeby elektřiny v ČR. V provozu jsou všechny čtyři výrobní bloky. Ve čtvrtek se uskuteční čtvrté z deseti cvičení havarijní připravenosti, které má elektrárna v letošním plánu. Čtyři cvičení jsou podle mluvčího takzvaně tajná, to znamená bez předem známého termínu a scénáře. Vyhlašovaná jsou bez předchozího upozornění na základě rozhodnutí ředitele elektrárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů