Pátek, 19. dubna 2024

Představujeme finalisty E.ON Energy Globe - Uhlíkově neutrální městská čtvrť Chytré Líchy

Představujeme finalisty E.ON Energy Globe - Uhlíkově neutrální městská čtvrť Chytré Líchy

Na okraji města Židlochovice vzniká první chytrá městská čtvrť v Česku, jejíž provoz bude navíc uhlíkově neutrální. Projekt Chytré Líchy nabídne moderní kombinaci chytrého a energeticky úsporného bydlení s důrazem na ekologickou udržitelnost. V českém prostoru je projekt unikátní také příkladnou spoluprací místní samosprávy, občanů a odborných organizací.

SDÍLET PROJEKT
Uhlíkově neutrální městská čtvrť Chytré Líchy
VIDEO

První ekologicky udržitelná městská čtvrť v ČR. Takto je označován nový soubor rodinných a bytových domů Chytré Líchy, který začíná vznikat na okraji města Židlochovice. Nová čtvrť bude dobře propojená s okolní krajinou i původní zástavbou, otevřená komunitnímu životu a šetrná k životnímu prostředí. Provoz všech budov bude uhlíkově neutrální.

Součástí projektu je široké využití chytrých technologií, ať už jde o biodynamické veřejné osvětlení, nebo prvky chytrých elektrických sítí. V domech budou dělené rozvody vody, díky čemuž bude na splachování toalet a zálivku zahrad využívána šedá, respektive dešťová voda. Toto v Česku dosud velmi unikátní opatření sníží spotřebu pitné vody o 50 %. Nová čtvrť je navržena z hlediska co nejmenšího využití osobních automobilů. V místě bude dobře dostupné vlakové spojení, široká síť cyklostezek a systém pro sdílení běžných i nákladních kol.

Nejde však jen o moderní technologie. Chytré Líchy jsou projektovány tak, aby utvořily a podporovaly co nejlépe fungující místní komunitu. Domy proto doplní také celá řada míst k setkávání, mimo jiné komunitní zahrada a prostor pro coworking. Myšleno je i na podporu a udržování biodiverzity.

Projekt Chytré Líchy je ukázkou dobré spolupráce obce, odborných organizací a univerzitních pracovišť. Na vzniku první chytré čtvrti v Česku se podílí špičkový tým profesionálů - od architektů až po odborníky na dopravní infrastrukturu, adaptační opatření, energetiku a hospodaření s vodou.

V čem je projekt jedinečný:

  • První ekologicky udržitelná městská čtvrť v ČR, která je příkladem pro všechny další podobné záměry.
  • Provoz všech domů bude uhlíkově neutrální, čímž ukáže cestu rozvoje bez emisí skleníkových plynů.
  • Domy budou využívat obnovitelné zdroje energie a chytré technologie.

Přínos pro společnost:

Příklad dobré spolupráce místní samosprávy, odborných organizací a univerzit při vniku nové městské čtvrti.

Galerie projektu

DSC02191.jpg DSC02241.jpg Chytré líchy.jpg
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů