Čtvrtek, 28. března 2024

E.ON Energy Globe vrcholí. Hlasování o nejlepší ekologický projekt míří do finále

E.ON Energy Globe vrcholí. Hlasování o nejlepší ekologický projekt míří do finále

Letošní ročník prestižní ekologické soutěže E.ON Energy Globe vrcholí. Už jen do 31. srpna může veřejnost hlasovat o nejlepší ekologický projekt tohoto roku, který vzejde z deseti finalistů v pěti kategoriích. Vítězové jednotlivých kategorií a celkový vítěz pak budou představeni v rámci tří festivalů během září ve Veselí nad Lužnicí, ve Znojmě a v Praze.

Vyhraje Domov Podhradí z Týnce nad Cidlinou nebo první uhlíkově neutrální městská čtvrť v České republiky z Židlochovic v kategorii Země? Bude se radovat společnost CIUR se svým projektem recyklace papíru na tepelnou izolaci nebo Pikto Digital s ekologickým potiskem látek v kategorii Oheň? Získá nejvíce hlasů projekt zelených pásů do kolejiště či aplikace chránící stromy v kategorii Voda? Zvítězí studentský startup Luftio se svým monitoringem vzduchu nebo projekt, který prezentuje fakta o klimatické změně v kategorii Vzduch? Zaujme veřejnost nejvíce kategorie Iniciativa a v ní dva finálové projekty? Jeden se se zabývají sbíráním kuchyňského oleje a druhý oživováním vnitrobloků ve městech.

Rozhodnout o tom může široká veřejnost. Lidé mohou hlasovat na webových stránkách www.energyglobe.cz ještě do 31. srpna. ,,Poté se hlasování uzavře a během první poloviny září vyhlásíme vítěze na třech outdoorových festivalech, které budou spojené s koncerty známých kapel a živě bude vyhlášení moci veřejnost sledovat i v přímém přenosu na Seznamu. První festival bude 2. září ve Veselí nad Lužnicí u tamních pískoven, kde vystoupí i skupina Monkey Business. Druhý bude o týden později 9. září ve Znojmě v areálu hradu a vyvrcholení bude 16. září v Praze," vysvětluje Vladimíra Glaserová, koordinátorka soutěže ze společnosti E.ON. Na každém festivalu bude vyhlášen vítěz dvou kategorií. Ve Veselí Země a Vzduch, ve Znojmě Oheň a Voda a v Praze pak vítěz kategorie Iniciativa a celkový vítěz soutěže E.ON Energy Globe v tomto roce.

,,Na první i druhý festival chceme pozvat širokou veřejnost. Vstup na akci bude zdarma, ale kvůli koronavirovým nařízením se zájemci musí zaregistrovat na webu www.energyglobe.cz. Tedy na stejné adrese, kde mohou i hlasovat," doplňuje Vladimíra Glaserová.

Formát vyhlášení není jedinou změnou letošního ročníku. Tou další je i fakt, že každý projekt má svého patrona z řad známých osobností, který ho aktivně podporuje a propaguje a bude i při vyhlášení. Do souboje o celkové vítězství se tak jako patroni jednotlivých projektů zapojili například i Barbora Jánová, Matouš Ruml, Veronika Khek Kubařová, Miroslav ,,Meky" Žbirka, Ondřej Gregor Brzobohatý, Emma Smetana, Jordan Haj, Tereza Kostková, Matěj Rupert a Berenika Kohoutová.

Jednotliví vítězové získají ceny od partnerů soutěže Impact Hub, Elton hodinářská z Nového Města nad Metují, Hornbach, Duko Hlinsko, BDR Thermea a Velkoobchod/Koupelny Ptáček. Zkrátka nepřijdou ani hlasující. Vylosovaní získají let balonem, hodinky PRIM, poukázky do Hornbachu a ceny s motivem E.ON Energy Globe.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů