Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera ukáže možnosti architektury v krajině

Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera ukáže možnosti architektury v krajině

Výstava v pražské Galerii Jaroslava Fragnera, která je od 27. srpna přístupná veřejnosti, ukáže možnosti současné architektury ve zranitelné krajině. Expozice s názvem Arctic Nordic Alpine/S krajinou v dialogu do 13. října představí tvorbu světově uznávaného ateliéru Snöhetta, jenž přispívá v boji proti klimatické změně. Tématem projektu ukazujícího moderní architekturu v převážně norském či horském prostředí je moderní architektura jako nástroj na udržení kvalitního života na modré planetě. ČTK o tom za organizátory informovala Silvie Marková.

"K průkopnickým projektů norského studia Snöhetta, které výstavu připravilo, patří například hotel Svart ve Svartisenu, návštěvnické centrum na souostroví Špicberky, muzejní čtvrť v Bolzanu nebo Opera pro Oslo, za kterou dostalo studio v roce 2009 Cenu Miese van der Rohe. Tyto stavby dokládají, že architektura může být jedním z prostředků, jak zmírnit dopady klimatických změn, a to díky svému designu a inovativním řešením, jež jsou šetrná k přírodě," uvedla Marková.

Výstava původně vznikla pro berlínskou Galerii Aedes & Aedes Architecture Forum ve spolupráci se společností Zumtobel u příležitosti výročí 40 let od založení galerie a 70 let od založení firmy v Dornbirnu v rakouském Vorarlbersku. Innsbrucká pobočka Sn?hetty, vedená architektem Patrickem Lüthem, stojí za přípravou výstavy i za novým komplexem Zumtobel Group Campus & Light Forum, kterým se firma přihlásila k myšlence udržitelného dlouhodobého rozvoje Dornbirnu a okolí. Tento areál i s prezentací již realizované části je také součástí katalogu, který bude vydán v česko-anglické mutaci. Zásluhou norských grantů bude rovněž v říjnu přednášet na liberecké Fakultě umění a architektury další zástupkyně ateliéru Jette C. Hoppová.

Galerie Jaroslava Fragnera poprvé prezentovala architektonické projekty studia Sn?hetta v roce 2009, a to u příležitosti výstavy představující českého architekta Martina Roubíka, který patřil k širšímu okruhu zakladatelů tohoto ateliéru. Projekty Snöhetty byly od té doby zastoupeny v několika jejich výstavách. Právě udržitelná architektura je v posledních více než deseti letech jedním ze zásadních témat Galerie Jaroslava Fragnera, která doplnila instalaci o některé další realizace. Jde především o typologie takzvaných aktivních domů, staveb, jež generují více energie, než potřebují pro svůj provoz, a tím výrazně minimalizují dopady na životní prostředí. Součástí výstavy je také prezentace soutěžního projektu na přestavbu nádraží v Brně, na němž Snöhetta spolupracovala s Thorton Tomasetti, Civitas a českým 4ct.

Snöhetta již více než 30 let navrhuje významné veřejné a kulturní budovy. Ateliér svou kariéru zahájil v roce 1989 oceněným soutěžním projektem na novou knihovnu v Alexandrii v Egyptě. Více informací je k dispozici na www.gjf.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů