Pátek, 19. dubna 2024

Přerov má novou sušárnu vodárenských kalů za 190 milionů Kč

Přerov má novou sušárnu vodárenských kalů za 190 milionů Kč

Odpadní z kaly z Přerova, Hranic a nedalekého Lipníku nad Bečvou a Kojetína bude likvidovat nová sušárna vodárenských kalů za 190 milionů, jejíž stavba byla v srpnu dokončena poblíž přerovské městské části Henčlov. Vodovody a kanalizace Přerov (VaK Přerov) sušárnu postavily kvůli chystanému zpřísnění předpisů pro nakládání s vodárenskými kaly, které se dosud odvážely na pole. Čtvrtinu nákladů na stavbu pokryla dotace z evropského operačního programu pro životní prostředí. Novinářům to dnes při zprovoznění sušárny řekl ředitel VaK Přerov Miroslav Dundálek.

"Naše kalová koncovka bude zpracovávat kal z celého okresu Přerov, ze všech našich čistíren. Bude se jednat o 9500 tun kalu za rok. Po vysušení zůstane zhruba 2500 vysušeného kalu, který budeme dávat k energetickému využití do Cementu Hranice," uvedl Dundálek, podle kterého bude likvidace kalu sušením a spálením dražší než odvoz na pole. Likvidaci kalů původním způsobem ale od závěru roku 2022 výrazně zpřísní legislativa.

Sušárna kalů vznikla v areálu čistírny odpadních vod nedaleko Henčlova. Stavba začala loni v červnu a skončila letos v srpnu. Technici demontovali původní lisy kalů, postavili novou budovu odvodnění kalů a instalovali nové odstředivky. Sušárna podle zástupců VaK neovlivní provoz přilehlé čistírny odpadních vod ani její účinnost. "Jsme třetí sušárna tohoto typu v ČR a největší na Moravě," uvedl radní Michal Zácha (ODS).

Sušárna zpracuje odpadní kal i z dalších čistíren v Hranicích, Lipníku nad Bečvou a Kojetína, odkud se budou odvodněné kaly přivážet k vysušení. "Získáme zde sušený kal, který se naloží do kontejnerů a odveze se do zařízení pro energetické využití odpadů," podotkl Zácha, podle kterého už začal zkušební provoz a spalování kalu je ošetřeno smlouvou o smlouvě budoucí.

VaK Přerov provozuje vodovody ve 138 městech, obcích a místních částech, kde zásobuje vodou zhruba 123.000 obyvatel. Většinový balík akcií ve firmě drží města a obce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů