Pátek, 29. března 2024

Skryté plasty, které končí v oceánech

V oceánech končí mnoho plastů, tašky, pytlíky, plastové nápojové obaly, příbory, tácky, nafukovací balónky... Ale možná vás překvapí, že jsou i další zdroje znečištění o kterých jste možná nevěděli a které máte možnost i vy, alespoň částečně omezit.

Skryté plasty, které končí v oceánech

Oblečení

Šaty dělaj nejen člověka, ale i neskutečné množství odpadů, hlavně ty vyrobené ze syntetických vláken. Při každém praní tento umělý textil uvolňuje do vody vlákna plastu, které se bez problému dostanou přes čističky odpadních vod do našich řek a pak do oceánů. Zde je jediná možnost, a to vyhýbat se oblečení ze syntetických látek. A pokud už ho vlastníte, tak zvažte, jestli je nutné ho tak často prát.

Zbytky průmyslového rybolovu

Tento průmysl je zodpovědný až za 640 000 tun rybářského náčiní (sítí, vlasců, pastí a dalších nástrojů) odhozeného do oceánu. Až 70% mikroplastů nalezených u hladiny oceánu jsou důsledkem průmyslového rybaření. Až 100 000 velkých mořských živočichů přijde ročně o život v důsledku zamotání do opuštěného rybářského vybavení. V 70% procentech zamotání a úmrtí či poranění mořských živočichů jsou zodpovědné odhozené rybářské sítě. Zde může každý zvážit, jestli nedat přednost naší České rybě, případně se snažit co nejvíce zjistit o původu a způsobu lovu/chovu mořských ryb, které kupujeme.

Třpytky, kosmetika

Možná si to neuvědomujete, ale třpytky jsou z plastu a řada kosmetiky obsahuje také malé plastové částice (např. zubní pasty, peelingy, sprchové gely apod.). Tyto částečky plastů jsou tak jemné, že je čističky vod nezachytí, podobně jako v případě mikrovláken. Vězte, že zbytky z vašeho třpytivého makeupu přežijí v oceánech mnohem déle, než fotky, které s vašimi výtvory umístíte na Instagram. Zde alternativy existují, rozložitelné třpytky, či kosmetika bez mikroplastu. Stačí si jen všímat složení toho, co kupujete.

Pneumatiky

Věděli jste, že pneumatiky jsou jedním z nejběžnějších zdrojů plastového znečištění na světě? Dle studií jsou pneumatiky zodpovědné až za 28% plastového znečištění oceánů. Při jízdě, když se pneumatiky opotřebovávají, mikroplasty zůstávají na silnici, odkud jsou pak deštěm spláchnuty do řek, odkud putují do oceánu. Odhaduje se, že se z pneumatik uvolní každoročně až 550 000 tun částic menších než 0,01 mm, přičemž téměř polovina skončí v oceánu. K tomu přidejte částečky které pochází ze značení silnic a z brždění. Za dobu životnosti pneumatika průměrně ztratí 4kg své váhy. Stačí si vzít jen kalkulačku a počítat...
Jak tento zdroj znečištění omezit? Elektromobilita nám nepomůže, možná tak trochu rekuperace brzdné energie. Jediná možnost je omezit cesty autem, dopravovat se pěšky a nebo hromadnou dopravou, kde volit spíše tramvaje a vlaky než autobusy a trolejbusy. A to už je pěkná výzva!

Miroslav Kubásek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů