Pátek, 19. dubna 2024

Osmikilometrová skládka v Belgii je svědectvím zkázy, kterou přinesly záplavy

Osmikilometrová skládka v Belgii je svědectvím zkázy, kterou přinesly záplavy

Opuštěná dálnice ve východní části Belgie je téměř pohřbena pod nahromaděnými odpadky - zničenými lednicemi, rozbitým nábytkem, roztrhanými závěsy, plyšáky nebo nefunkční elektronikou. Na provizorní, osm kilometrů dlouhé skládce u Lutychu se nahromadilo 90.000 tun odpadů z domácností poškozených červencovými záplavami. Impozantní hradba z poškozených předmětů je svědectvím zkázy, kterou rozbouřený vodní živel přinesl, uvedl zpravodajský server France 24.

Po červencových záplavách, které si vyžádaly v Belgii 40 obětí a zničily domy, školy i obchody, byly belgické úřady najednou postaveny před problém, co mají udělat s hromadami odpadu. "Veškeré věci z domácností, skříně a další nábytek, se poničily. Lidé je dávali ven před dům a obce samozřejmě musely ulice z bezpečnostních důvodů vyklidit," řekl agentuře AFP šéf úklidové služby INTRADEL Luc Joine.

Okolní skládky a sběrné dvory se brzy naplnily, a tak úklidová služba vytvořila tři dočasná úložiště, kam odvezla 160.000 tun opadu. Asi polovina z něj skončila právě na uzavřené dálnici A601.

Povrch silnice podle šéfa úklidové služby brání tomu, aby do půdy pronikly případné škodliviny. Části dálnice, které jsou viditelné z okolních domů, jsou zakryté plachtami.

Odpadová služba nyní plánuje roztřídit až 60 procent z nakupených odpadků a zbytek spálit. Skládka je však tak rozsáhlá, že tyto práce potrvají nejméně devět měsíců.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů