Úterý, 19. března 2024

Počet dní s extrémními vedry nad 50 stupňů se od 80. let zdvojnásobil

Počet dní s extrémními vedry nad 50 stupňů se od 80. let zdvojnásobil

Počet dní s extrémními vedry, kdy teploty šplhají nad 50 stupňů Celsia, se od 80. let minulého století zdvojnásobil. Takto horké dny také zažívají lidé na více místech planety než dříve. Vyplývá to z analýzy, kterou sestavila stanice BBC. "Tento vzestup lze stoprocentně přisoudit spalování fosilních paliv," komentovala výsledky klimatoložka Friederike Ottová z oxfordské univerzity.

Podle dat BBC se mezi lety 1980 a 2009 každý rok vyskytlo v průměru 14 dní, kdy teplota někde na světě překročila 50 stupňů. V letech 2010 až 2019 už takto horkých dní bylo v průměru 26 ročně.

Ukazuje se také, že vzhledem ke globálnímu oteplování se extrémní horka objevují i tam, kde to dříve nebylo běžné. Nejvíce se s vysokými teplotami potýkají obyvatelé ze států na Středním východě a v Perském zálivu a také z Afriky, letošní léto ale ukázalo, že teplotní extrémy se nevyhýbají ani Evropě či Severní Americe. V Kanadě teploměry letos vystoupaly až k hodnotě 49,6 stupně, v Itálii naměřili 48,8 stupně.

"Musíme jednat rychle. Čím rychleji snížíme emise, tím lépe pro nás," uvedla klimatoložka Sihan Li z univerzity v Oxfordu. "Pokud budou emise a liknavost pokračovat, tak se extrémní horka budou zhoršovat a stanou se častějšími," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů