Pátek, 19. dubna 2024

Tesla u Berlíně oslavuje svou první evropskou továrnu, kritice navzdory

Tesla u Berlíně oslavuje svou první evropskou továrnu, kritice navzdory

Americká automobilka Tesla uspořádala v Grünheide u Berlína, kde roste její první evropská továrna, velký hudební festival. Osobně se ho zúčastnil i šéf firmy Elon Musk a uvedl, že první auta by tam z nové výrobní linky měla sjet ještě letos. Firma už sice začala stavět, ale činí tak jen na základě předběžného povolení a musí proto čelit protestům části místních obyvatel, píše AFP.

Časem by Tesla chtěla ve svém prvním evropském závodě vyrábět až 10.000 vozů denně. Předložila také plán na investici pěti miliard eur (127 miliard korun) na výstavbu továrny na baterie s kapacitou 50 GWh, jíž by měla továrna dosáhnout ke konci příštího roku. Tesla se ale obává, že bude mít obtíže se sháněním zaměstnanců a tak Musk dnes vyzval lidi, aby se hlásili z celé Evropy, napsal Reuters.

Tesla v Grünheide, což je několik kilometrů jihovýchodně od Berlína, uspořádala velký hudební festival, přijely foodtrucky s vegetariánským občerstvením i pouťové atrakce. Firma věnovala 9000 vstupenek, přednostně místním obyvatelům.

"Jsme připraveni zahájit výrobu za několik měsíců, v listopadu nebo v prosinci. První auta budeme dodávat, doufejme, v prosinci. V této továrně chceme ve velkém množství vyrábět levná elektrická auta a uspíšit tak energetický přechod," uvedl Elon Musk.

Tesla původně plánovala zahájit produkci letos v červenci. Na jaře však uvedla, že směřuje k zahájení výroby a dodávek koncem letošního roku, a ostře kritizovala zdlouhavé regulační procedury v Německu.

Americká automobilka v současnosti staví na základě předběžného povolení z roku 2019. Konečné povolení musí vydat braniborský úřad pro ochranu životního prostředí. Navzdory riziku, že Tesla povolení nedostane, je závod prakticky hotový, píše AFP. Podle ministra hospodářství Braniborska, kde areál leží, má Tesla 95procentní šanci, že povolení získá, píše Reuters.

Zvláštní režim, spolu s obavami místních o dopad továrny na životní prostředí a zdroje vody, příliš nezlepšuje image Tesly v regionu. Dnešní festival měl být vstřícným gestem na usmířenou, píše AFP. Před vstupem do areálu přesto lidé demonstrovali a provolávali hesla "zastavte Teslu" nebo "voda a les neslouží pro soukromý zisk".

Tesla chce ve svém závodě v Grünheide zpočátku vyrábět 150.000 elektromobilů ročně. Postupně hodlá objem produkce zvýšit až na půl milionu ročně. Předpokládá se, že nový závod vytvoří tisíce pracovních míst.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů