Úterý, 19. března 2024

Na prvním dokončeném ekoduktu u Humpolce zachytila fotopast daňka i zajíce

Na prvním dokončeném ekoduktu u Humpolce zachytila fotopast daňka i zajíce

Na dálnici D1 poblíž Humpolce na Vysočině začal sloužit svému účelu nový most pro zvěř, takzvaný ekodukt. V říjnu se tam ještě podle zprávy stavební firmy Skanska budou sázet keře. Hned jak odjely stavební stroje, instalovali tam ochránci přírody fotopast. V prvním týdnu zachytila daňka, několik zajíců i lišku. Ochránci čekají, že se využití ekoduktu zvěří časem podstatně zvýší. ČTK to dnes řekl ředitel správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Jde o nadchod na 95. kilometru D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. "Ekodukt je dokončený, ale nejsou tam ještě provedené vegetační úpravy, nejsou nasázené keře. To pochopitelně ještě výrazně zvýší atraktivitu toho mostu pro zvířata," uvedl Hlaváč. Připomněl také to, že zvířata byla zvyklá, že v místě mostu pro ně byla předtím neprůchodná bariéra. V minulosti se tam pokoušeli překonat dálnici i migrující losi. "Máme údaje minimálně o třech případech," uvedl.

Při rekonstrukci dálnice mezi Prahou a Brnem byly postavené čtyři ekodukty. Na zbývajících třech podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) probíhají dokončovací práce. Dva nadchody pro zvěř jsou na Vysočině a dva v jihomoravském úseku D1. Součástí oprav dálnice je i její oplocení.

"D1 je celá významná bariéra," řekl Hlaváč k dopadu na pohyb zvěře. Ochránci přírody se chystají monitorovat využívání všech nových zelených mostů pro zvěř. S osazením fotopastí se podle Hlaváče počítalo už při stavbě ekoduktů.

"Uprostřed ekoduktu je vytvořen pás z písku tak, aby v budoucnu nezarostl vegetací a umožňoval monitorovat pohyb zvířat fotopastmi," uvedl projektový manažer firmy Skanska Michal Vozdecký k přechodu pro zvěř poblíž Humpolce. Tento most je široký 88 metrů. Na základní konstrukci stavbaři navezli 32.000 metrů krychlových zeminy. Závěrečnou výsadbu keřů je podle firmy vhodné udělat až tento měsíc.

Firma Skanska pracovala na opravách dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Tento úsek D1 je podle firmy průjezdný bez omezení od července. Poslední dopravní omezení na opravované D1 ukončilo ŘSD před týdnem mezi Velkým Beranovem na 119. kilometru a Měřínem na 134. kilometru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů