Úterý, 19. března 2024

Černých skládek v Litvínově na Mostecku přibylo, náklady na svoz vzrostly

Černých skládek v Litvínově na Mostecku přibylo, náklady na svoz vzrostly

Černých skládek na území města Litvínov na Mostecku přibylo. Radnici tak vzrostly náklady na svoz, o který se starají technické služby. Za dodatečný svoz za osm měsíců zaplatilo město zhruba stejně jako za celý loňský rok. Řekl to místostarosta Karel Rosenbaum (ANO).

Občané mohou uložit velkoobjemový odpad zdarma ve sběrném dvoře. "Přesto se denně objevuje velký nepořádek odložený nejen u kontejnerů na směsný a tříděný odpad," uvedl Rosenbaum. Popeláři společnosti Marius Pedersen velkoobjemový odpad nesvážejí, musí to udělat pracovníci technických služeb. Za dodatečný svoz v objemu 268 tun město od ledna do srpna zaplatilo téměř 1,1 milionu korun. Za celý loňský rok tato částka činila 1,13 milionu korun.

Kromě častějších svozů odpadu z černých skládek se do částky promítlo podle radnice zdražení poplatku za likvidaci odpadů na 800 korun za tunu. Oproti minulým rokům se navíc účtuje poplatek za tzv. rekultivační rezervu ve výši 145 korun bez DPH za tunu. Občané města platí za svoz 250 korun za osobu. Radnice podle Rosenbauma zatím o zvýšení poplatku neuvažuje.

Technické služby na žádost měst letos také častěji čistí komunikace. Na úklid proto odbor s nakládání s majetkem přidal z rozpočtu milion korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů