Úterý, 19. března 2024

IMFC: Vysoké ceny energie by neměly zpomalit boj s klimatickými změnami

IMFC: Vysoké ceny energie by neměly zpomalit boj s klimatickými změnami

Vysoké ceny energie by neměly sloužit jako omluva pro zpomalení přechodu k čistým energetickým zdrojům v rámci boje proti klimatickým změnám. Uvedla to dnes švédská ministryně financí Magdalena Anderssonová, která je předsedkyní Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC). Ten určuje strategii Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Prudké zdražování energie, například zemního plynu a uhlí, nyní společně s výpadky v dodavatelských řetězcích tlačí po celém světě vzhůru inflaci. Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová dnes nicméně uvedla, že nadále považuje současný vzestup inflačních tlaků za přechodný.

Hlavní ekonomka MMF Gita Gopinathová tento týden předpověděla, že ceny energií sice zůstanou v příštích několika měsících na vysoké úrovni, ale do konce prvního čtvrtletí příštího roku by měly klesnout.

Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol již dříve prohlásil, že ze současného vzestupu cen plynu a elektřiny by se neměla vinit ekologická politika. "Je nesprávné a nepoctivé vysvětlovat tyto vysoké ceny energie jako výsledek politiky přechodu k čisté energii," uvedl koncem září na setkání výborů Evropského parlamentu pro energii a životní prostředí.

Některé vlády varovaly, že růst nákladů na energie by mohl podkopat veřejnou podporu pro ambiciózní evropskou klimatickou politiku, pokud ji budou voliči považovat za viníka tohoto zdražování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů