Úterý, 19. března 2024

Čínský prezident podle The Times nepřijede na klimatický summit do Glasgow

Čínský prezident podle The Times nepřijede na klimatický summit do Glasgow

Čínský prezident Si Ťin-pching nepřijede na klimatickou konferenci do skotského Glasgow, napsal britský list The Times. O věci už byl informován britský premiér Boris Johnson, jehož země summit od 31. října do 12. listopadu pořádá. Británie chce na vrcholné schůzce získat podporu pro radikálnější plány boje proti změnám klimatu.

"Je docela jasné, že Si nedorazí a premiér byl o tom informován," citoval list The Times nejmenovaný britský zdroj. Pořadatelé summitu podle něj mají obavy z toho, že Siova absence může být signál, že Čína si vzhledem k současné energetické krizi odmítne stanovit nové klimatické cíle.

Po dlouhém váhání naopak účast na konferenci COP26 v Glasgow potvrdil australský premiér Scott Morrison, i když je jeho vláda rozdělená ohledně návrhu plánu, jak Austrálii do roku 2050 zbavit emisí. Agentura AP k tomu napsala, že omezování emisí je v Austrálii citlivým tématem, protože země patří k největším světovým vývozcům uhlí a zkapalněného zemního plynu. V přepočtu na obyvatele je kvůli své závislosti na energii vyráběné z uhlí také jedním z nejhorších znečišťovatelů ovzduší na světě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů