Střední zahradnická a zemědělská škola A.E.Komerse
Libor Kunte Vážené dámy, vážení pánové, dovolte, abych Vás všechny co
nejsrdečněji a s velkou radostí přivítal na Libverdě. Libverda v loňském roce
oslavila významné jubileum stopadesátileté existence. Těžko si dnes dokážeme
představit jak obrovský a pokrokový počin znamenalo v roce 1850 založení
Libverdy. Šlechtický rod Thun-Hohensteinů, především pak František Antonín hrabě
Thun, a také zakladatel a první ředitel školy Antonín Emanuel Komers tímto činem
položili vlastně základ zemědělskému vzdělávání, jehož praktické základy se v
polovině minulého století předávaly pouze empirií z otce na syna. V té době
představovala Libverda nejvýznamnější centrum zemědělského vzdělávání a
zemědělské vědy v bývalém Rakousku - Uhersku. Za vše snad mluví tak zvučná jména
jako je např. prof. Hibsch, Fritz Seemann, bratři Lamblové a další. Na Libverdě
se během let vystřídalo mnoho významných profesorů, Libverdu opustila řada
později významných absolventů. Až do roku 1939 se na Libverdě učilo v obou zde
běžných jazycích - v češtině a němčině. Konec konců vedle sebe rostoucí lípa a
dub na nádvoří školy jasně symbolizují vzájemnost českého a německého národa v
tomto regionu. Na Libverdě se vždy odrážela politická situace ve státě víc než
kde jinde, a snad také proto škola prošla svými nejslavnějšími chvílemi a
bohužel také obdobími určitého úpadku (to podle toho jaké vlády a s jakými
prioritami byly právě u moci). Jsem přesvědčen, že Libverda má své nejčernější
dny dávno za sebou, a přál bych si společně s Vámi, aby se o naší škole hovořilo
už jen v dobrém. Libverda obhajuje plných 151 let své místo pod sluncem. I v
dobách nejhorších zůstala věrna svému původnímu poslání. V současné době se
učitelé zabývají i moderními trendy v zemědělství, které s sebou nese doba a
mezi které bezesporu patří i využití biomasy k nezemědělským účelům. Přál bych
si, aby se vám na Libverdě líbilo a aby uskutečněný seminář byl pozitivním
posunem při řešení tolik záslužné a potřebné věci. Zdroj: CZ BIOM -
czbiom.ecn.cz [http://czbiom.ecn.cz/]
Libor Kunte
Vážené dámy, vážení pánové,
dovolte, abych Vás všechny co nejsrdečněji a s velkou radostí přivítal na Libverdě.
Libverda v loňském roce oslavila významné jubileum stopadesátileté existence. Těžko si dnes dokážeme představit jak obrovský a pokrokový počin znamenalo v roce 1850 založení Libverdy. Šlechtický rod Thun-Hohensteinů, především pak František Antonín hrabě Thun, a také zakladatel a první ředitel školy Antonín Emanuel Komers tímto činem položili vlastně základ zemědělskému vzdělávání, jehož praktické základy se v polovině minulého století předávaly pouze empirií z otce na syna.
V té době představovala Libverda nejvýznamnější centrum zemědělského vzdělávání a zemědělské vědy v bývalém Rakousku - Uhersku. Za vše snad mluví tak zvučná jména jako je např. prof. Hibsch, Fritz Seemann, bratři Lamblové a další. Na Libverdě se během let vystřídalo mnoho významných profesorů, Libverdu opustila řada později významných absolventů. Až do roku 1939 se na Libverdě učilo v obou zde běžných jazycích - v češtině a němčině. Konec konců vedle sebe rostoucí lípa a dub na nádvoří školy jasně symbolizují vzájemnost českého a německého národa v tomto regionu.
Na Libverdě se vždy odrážela politická situace ve státě víc než kde jinde, a snad také proto škola prošla svými nejslavnějšími chvílemi a bohužel také obdobími určitého úpadku (to podle toho jaké vlády a s jakými prioritami byly právě u moci). Jsem přesvědčen, že Libverda má své nejčernější dny dávno za sebou, a přál bych si společně s Vámi, aby se o naší škole hovořilo už jen v dobrém.
Libverda obhajuje plných 151 let své místo pod sluncem. I v dobách nejhorších zůstala věrna svému původnímu poslání. V současné době se učitelé zabývají i moderními trendy v zemědělství, které s sebou nese doba a mezi které bezesporu patří i využití biomasy k nezemědělským účelům.
Přál bych si, aby se vám na Libverdě líbilo a aby uskutečněný seminář byl pozitivním posunem při řešení tolik záslužné a potřebné věci.
Zdroj: CZ BIOM - czbiom.ecn.cz
Sdílet článek na sociálních sítích