zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Ekozemědělců je nejvíce v Olomouckém kraji

17.06.2002
Zemědělství
Ekozemědělců je nejvíce v Olomouckém kraji
Ekologické zemědělství se v České republice ujalo nejvíce na střední Moravě a ve Slezsku, především ale v Olomouckém kraji. Vůbec nejvíc je farem produkujících biopotraviny v oblasti Jeseníků. Na několik otázek nám odpověděl Radomil Hradil z PRO- BIO - Svazu ekologických zemědělců. - Co se tedy v Jeseníkách produkuje? Především hovězí maso, které se zpracovává na jatkách v Klopině. Kravské biomléko odebírá mlékárna Olma. Dále se dodává pšenice špalda a dvouzrnka, ječmen, žito, oves nahý, zelenina, ovoce a různé druhy bylin. - Jaké jsou v ekologickém zemědělství největší problémy? Produkuje se nadbytek hovězího masa, ale málo jiných druhů, a také málo mléka a mléčných výrobků. Zájem je o drůbeží a jehněčí maso, ale v malovýrobních podmínkách nelze zabezpečit velké a nepřetržité dodávky. Chybou je dosavadní struktura dotací z ministerstva zemědělství, protože motivuje hlavně zemědělce v horách, kteří mají pastviny a chovají masný skot, polní produkce je bez dotací. Bylo by dobré stimulovat i zemědělce z nížin. - Kde je v Česku nejvíce ekorolníků? V okresech Bruntál, Šumperk a Jeseník, kde je obhospodařována ekologicky téměř čtvrtina zemědělské půdy, což je unikát, a vyrovnává se evropským regionům s největším zastoupením ekologických ploch - což jsou Tyroly a Salcbursko. V celé ČR je obděláváno pět procent zemědělské půdy ekologicky, tedy nejvíce v kandidátských zemích EU. Čechům chybí hlavně podpora marketingu biopotravin. - Kolik je ekologických zemědělců v olomouckém regionu Vyplatí se jim tento systém hospodaření? Svaz Pro- Bio nesdružuje všechny ekozemědělce, v Olomouckém kraji je jich ovšem nejvíc - šedesát, v Moravskoslezském a Zlínském dohromady čtyřicet. V čemž nejsou zahrnuti zpracovatelé, obchodníci, školy a podobně. A jestli se to vyplatí? Musí! Jinak by rolníci zkrachovali. Větší firmy někdy biovýrobu dotují, protože jde o perspektivní záležitost. - Jaká je vlastně budoucnost těchto farem? Ekozemědělství je v Evropské unii podporováno, existují jasné plány kolik ploch bude do roku 2005 a 2010 obhospodařováno tímto způsobem. Jde nejen o šetrný vztah k přírodě, ale o produkci zdravých a chutných potravin. Naši spotřebitelé mají o takové potraviny zájem, což se např. nepodařilo na Slovensku nebo v Maďarsku, kde se orientují hlavně na vývoz. - Spolupracujete i s jinými evropskými společnostmi? Blízký je nám švýcarský spolek pro spolupráci v ekologickém zemědělství mezi Východem a Západem. Pokud jde o vzdělávání, máme dobré styky s rakouským spolkem EUPRI Geras, s německým vzdělávacím institutem Grüner Zweig z Kolína nad Rýnem a agenturou Equalita, se svazy ekozemědělců Ernte v Rakousku, Bioland či Gäa v Německu... Dlouholetým partnerem i podporovatelem je i nadace německé Strany zelených Heinrich Böll Stiftung. S její pomocí se v Praze uskutečnila beseda našich ekozemědělců s německou ministryní Renate Künastovou. Rolníci v EU cítí větší morální podporu svých vlád. Zdroj: Olomoucký den
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Česká lesnická společnost
29
8. 2017
29.8.2017 - Seminář, školení
Kunovice
14
9. 2017
14.9.2017 - Konference
Školní lesní podnik Křtiny
Česká lesnická společnost
3
10. 2017
3-6.10.2017 - Konference
Orea Resort Devět Skal
Česká lesnická společnost
19
10. 2017
19.10.2017 - Seminář, školení
RZ Olšina
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí