Šancí pro farmáře z Vysočiny může být ekologické zemědělství
Lesoňovice Pod pojmem ekologické zemědělství se rozumí takový způsob produkce
zemědělských plodin, který je šetrný jak vůči přírodě, tak i konzumentům
produkovaných potravin. Rostliny jsou pěstovány bez použití umělých hnojiv a
jakýchkoliv chemikálií. Další podmínkou je, aby pozemky ležely v oblasti, která
není znečištěna např. těžkými kovy, dioxiny či jinými zdraví škodlivými látkami.
K získání osvědčení \" produkt ekologického zemědělství\" je také zapotřebí, aby
na polích určených k tomuto typu produkce minimálně po tři předcházející roky
nebyly používány chemické postřiky ani hnojiva. Nejznámější farmou tohoto typu
na našem okrese je hospodářství Aleše Horáka z Lesoňovic. Tento soukromý
zemědělec obdělává 28 ha vlastní i pronajaté půdy. Jeho farma je zaměřena
především na produkci zeleniny, brambor, v menší míře také na obilniny a ovoce.
\" Problémy s odbytem nemám, naopak někdy nestačím vyhovět všem odběratelům,\"
říká Aleš Horák. Své výpěstky vozí do Brna, Prahy, Zlína i dalších míst. Jedním
z hlavních problémů zemědělců našeho regionu jsou nízké výkupní ceny a vysoké
vstupní náklady. Stává se, že výrobní náklady někdy převýší výkupní ceny. Tato
situace je pak pro farmáře jen těžko řešitelná. Výkupní ceny u produktů
ekologického zemědělství jsou podstatně vyšší a mohly by alespoň několik
zemědělců z našeho okresu motivovat k přechodu na tento způsob hospodaření.
Vzhledem k tomu, že v zemích EU je podíl ekologického zemědělství na celkové
produkci mnohonásobně vyšší než u nás, se dá předpokládat, že poptávka po zboží
tohoto druhu bude v příštích letech výrazným způsobem narůstat. Zdroj: Noviny
Žďárska - Vysočina
Lesoňovice Pod pojmem ekologické zemědělství se rozumí takový způsob produkce zemědělských plodin, který je šetrný jak vůči přírodě, tak i konzumentům produkovaných potravin. Rostliny jsou pěstovány bez použití umělých hnojiv a jakýchkoliv chemikálií. Další podmínkou je, aby pozemky ležely v oblasti, která není znečištěna např. těžkými kovy, dioxiny či jinými zdraví škodlivými látkami. K získání osvědčení \" produkt ekologického zemědělství\" je také zapotřebí, aby na polích určených k tomuto typu produkce minimálně po tři předcházející roky nebyly používány chemické postřiky ani hnojiva. Nejznámější farmou tohoto typu na našem okrese je hospodářství Aleše Horáka z Lesoňovic. Tento soukromý zemědělec obdělává 28 ha vlastní i pronajaté půdy. Jeho farma je zaměřena především na produkci zeleniny, brambor, v menší míře také na obilniny a ovoce. \" Problémy s odbytem nemám, naopak někdy nestačím vyhovět všem odběratelům,\" říká Aleš Horák. Své výpěstky vozí do Brna, Prahy, Zlína i dalších míst. Jedním z hlavních problémů zemědělců našeho regionu jsou nízké výkupní ceny a vysoké vstupní náklady. Stává se, že výrobní náklady někdy převýší výkupní ceny. Tato situace je pak pro farmáře jen těžko řešitelná. Výkupní ceny u produktů ekologického zemědělství jsou podstatně vyšší a mohly by alespoň několik zemědělců z našeho okresu motivovat k přechodu na tento způsob hospodaření. Vzhledem k tomu, že v zemích EU je podíl ekologického zemědělství na celkové produkci mnohonásobně vyšší než u nás, se dá předpokládat, že poptávka po zboží tohoto druhu bude v příštích letech výrazným způsobem narůstat.
Zdroj: Noviny Žďárska - Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích