zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Evropa šílí po biopotravinách. Nová šance pro české farmáře?

18.02.2003
Zemědělství
Evropa šílí po biopotravinách. Nová šance pro české farmáře?
Ekologicky čisté potraviny sice prožívají na trhu boom, ale praseti z domácího chlívku většinou chybí to podstatné příslušný certifikát
Olomouc Zeleniny jen tak, aby se neřeklo, a spousta porcí svíčkové s knedlíky. Ber kde ber. Na původu potraviny nezáleží. Tak stále vaří spousta restaurací a hotelů, ekologové však varují: Pozor! Brzy bude všechno jinak. Západní Evropa se zbláznila do ekologicky čistých potravin a za chvíli je to i tady. V západní Evropě si lidé mohou i v supermarketech koupit třeba biovajíčka a teď je shánějí i u nás. \"Volalo nám kvůli tomu už několik cizinců, Angličané, ale i návštěvníci ze sousedního Rakouska. Chtějí vědět, kde si tady mohou koupit biomaso, třeba králíka. Bohužel jim musím poradit, že nejjednodušší bude, když sednou na vlak a pojedou si pro něj domů,\" říká Michal Kolesár z Hnutí Duha. Na vesnicích je sice slepic a králíků dost, ekolog však tvrdí, že tam zahraniční návštěvníky poslat nemůže. Babička s dědou mají sice velký dvorek a chlívek pro pašíka jedna báseň, chybí jim však to podstatné certifikát. \"Lidé, kteří kupují biopotraviny, chtějí mít záruku, že zvíře dostalo kvalitní krmivo bez antibiotik a hormonálních přípravků. A hodně záleží i na tom, v jaké pohodě žije. Jestli má dost prostoru, výběh a tak. A tu jistotu jim dá jen certifikát,\" říká Kolesár. Když se však hospodář přeptá, co získání certifikátu obnáší, poklonkuje se rychle pryč. A věc je o to složitější, že biopotravina má nejen přísnější požadavky na výrobu, ale i na zpracování. \"Nestačí jen vypěstovat jablka bez chemie, mošt se z nich musí vyrobit v provozu s přísnějšími hygienickými požadavky. Ani krávu z ekologického chovu nelze zavézt do obyčejného masokombinátu,\" říká Martin Ander z Hnutí Duha. Příčiny, proč se lidé v zahraničí stále více zajímají o kvalitu potravin, jsou notoricky známé. Chtějí žít zdravě a bojí se. Nemoci šílených krav, dioxinů v drůbeži, salmonelózy, slintavky a kulhavky... Boom biopotravin v Evropě je dokonce tak velký, že zemědělství na tuto poptávku nestačí reagovat. \"Například Velká Británie musí dovážet pětasedmdesát procent biopotravin,\" říká Ander a ekologové dokonce tvrdí, že tato krize už donutila některé obchodní řetězce, aby lobbovaly za zákon, podle kterého by se podíl ekologického zemědělství podstatně zvýšil. \"To je šance i pro naše zemědělce a je čas, aby ministerstvo zemědělství začalo vázat dotace na snižování chemických látek,\" soudí Ander. Ekologických farem v Česku je přes šest set, jenže za současných podmínek je to hodně tvrdý chleba. \"Bez chemické ochrany jsou výnosy nižší a stává se, že některá pole před škůdci a chorobami jinými prostředky neochráníme a úrodu musíme zaorat. A cena biopotravin těmto zvýšeným nákladům ještě zdaleka neodpovídá,\" říká Josef Ludík, jeden z ekologických farmářů na Moravě. HELENA VACULOVÁ Zdroj: Mladá fronta Dnes
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Bílé Karpaty (hranice ČR/SR tábor Polana - Vrbovce/Javorník)
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
LTD Polana
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí