Rozhodnutí ministra Ambrozka o GMO ovlivní budoucnost ekologického zemědělství v ČR
Ekologická organizace Greenpeace dnes vyjádřila obavy z možných negativních
dopadů na ekologické zemědělství v České republlice, pokud ministr životního
prostředí Libor Ambrozek schválí komerční pěstování geneticky modifikované (GM)
Bt kukuřice firmy Monsanto [1]. Tímto rozhodnutím může Ambrozek ohrozit
budoucnost biopěstitelů v ČR, jejichž produkce podle zákona nesmí být znečištěny
geneticky modifikovanými organizmy (GMO). \"Pokud bude GM kukuřice firmy
Monsanto uvolněna do životního prostředí, může to znamenat nejen ohrožení
přírody a možná rizika pro lidské zdraví, ale také devastující vliv na
ekologické zemědělství v České republice,\" informovala Magdalena Klimovičová,
koordinátor genetické kampaně Greenpeace. Nebezpečí pro biozemědělce spočívá
zejména v možné genetické kontaminaci jejich produkce (ke které dochází křížovým
opylením), dalším zvýšení ekonomických nákladů (nutnost provádět testy na GMO)
či dokonce ztrátě certifikátu. V celé Evropské unii, kde zatím platí faktické
moratorium na pěstování GM plodin, probíhá nyní vzrušená debata o ochraně
zemědělství před hrozící genetickou kontaminací (3). Evropská komise by měla do
léta navrhnout způsob řešení tzv. koexistence tří forem zemědělství
(konvenčního, ekologického a GM) a ošetřit otázku, kdo ponese náklady, pokud
dojde ke genetické kontaminaci (4). Některé studie provedené na toto téma však
již přesvědčivě ukázaly, že trvale udržitelné ekologické zemědělství a pěstování
GM plodin vedle sebe nemohou koexistovat (5). Většina světa dnes geneticky
manipulované potraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] odmítá a v
Evropské unii již není pro GM plodiny žádný odbyt. Naopak poptávka po
biopotravinách pocházejících z ekologického zemědělství neustále rapidně stoupá.
Spotřebitelé tyto potraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] žádají z
řady důvodů, k nimž patří mj. to, že biozemědělci při jejich výrobě nepoužívají
žádná umělá hnojiva, pesticidy, hormony ani aditiva a že ekologické zemědělství
se chová přátelsky vůči přírodě a zvířatům. Hlavně je však spotřebitelé
vyhledávaj! í pro jejich vyšší nutriční hodnotu a blahodárný vliv na zdraví.
Velké obchodní řetězce promptně zareagovaly na tento trend a například ve Velké
Británii činí nabídka biopotravin u řady prodejců typicky již kolem 7 % z
celkové škály potravinářských produktů (6). Řada vědeckých studií z poslední
doby navíc přinesla důkazy o vyšším obsahu rostlinných flavonoidů v
bioproduktech oproti konvenčním potravinám.Tyto látky jsou účinné v boji proti
rakovině, srdečním onemocněním a neurologickým dysfunkcím, spojeným se stárnutím
(7). \"Současný bouřlivý rozvoj ekologického zemědělství nesmí být ohrožen
pěstováním GM plodin. Neměli bychom dovolit, aby byli genetičtí znečišťovatelé
zvýhodněni na úkor těch, kdo nabízejí kvalitnější zemědělské produkty,\"
zdůraznila Klimovičová a dodala, že v situaci, kdy se ČR i EU potýkají s
nadvýrobou a vývoz GM kukuřice nepřipadá v úvahu, bude pěstování této plodiny
přinášet prospěch pouze velkým nadnárodním firmám, jako je Monsanto. Další
informace: RNDr. Magdalena Klimovičová, koordinátor genetické kampaně Greenpeace
ČR, e-mail magdalena.klimovicova@cz.greenpeace.org Václav Vašků, mluvčí
Greenpeace ČR, e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org Internet: gmo.greenpeace.cz
[http://gmo.greenpeace.cz] Poznámka: (1) Ministerstvo životního prostředí (MŽP)
rozhodlo dne 10. března o zápisu GM kukuřice firmy Monsanto do tzv. Seznamu
geneticky modifikovaných organizmů schválených do oběhu v České republice.
Greenpeace se proti tomuto rozhodnutí odvolalo (podalo rozklad) a navrhlo jej
zrušit hlavně kvůli možnému negativnímu vlivu GM plodin na přírodu a na trvale
udržitelné zemědělství. V nejbližších dnech ministr Ambrozek rozhodne s
definitivní platností. Více o GM kukuřici na adrese: gmo.greenpeace.cz
[http://gmo.greenpeace.cz/info_mat/kukurice.htm] (2) Viz. zpráva \"GM plodiny
ohrožují ekologické zemědělce\" z 3. 7. 2002 www.greenpeace.cz
[http://www.greenpeace.cz/release/02/020703.htm] (3) BT kukuřice byla sice
formálně schválena v Evropských společenstvích pro uvádění na trh rozhodnutím
Komise ze dne 22. 4. 1998 č. 98/294/ES, ve skutečnosti ale na její komerční
pěstování stále platí moratorium. (4) Viz např. studie EU o koexistenci:
\"Scenarios for co-existence of genetically modified, conventional and organic
crops in European agriculture\", květen 2002 www.jrc.cec.eu.int
[http://www.jrc.cec.eu.int/download/gmcrops_coexistence.pdf] (5) Například
britská studie zpracovaná Soil Association, viz. tisková zpráva Greenpeace ze
dne 17. 9. 2002: www.greenpeace.cz
[http://www.greenpeace.cz/release/02/020918.htm] Také Fond na ochranu
ekologického zemědělství v Kanadě se nyní soudí s firmou Monsanto kvůli ztrátám
způsobeným zavedením GM řepky, viz.: www.saskorganic.com
[http://www.saskorganic.com/oapf/index.html] (6) Celých 7 % z celkové škály
potravinářských produktů britského řetězce Marks and Spencer jsou již
certifikované biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] pocházející
z ekologického zemědělství (http://www2.marksandspencer.com). (7) viz např.
studii Prof. Joe Cumminse, www.i-sis.org.uk [http://www.i-sis.org.uk/oahfc.php]
Internetová adresa: press.ecn.cz [http://press.ecn.cz/view.php3?id=713] Zdroj:
tisková zpráva Greenpeace
Ekologická organizace Greenpeace dnes vyjádřila obavy z možných negativních dopadů na ekologické zemědělství v České republlice, pokud ministr životního prostředí Libor Ambrozek schválí komerční pěstování geneticky modifikované (GM) Bt kukuřice firmy Monsanto [1].
Tímto rozhodnutím může Ambrozek ohrozit budoucnost biopěstitelů v ČR, jejichž produkce podle zákona nesmí být znečištěny geneticky modifikovanými organizmy (GMO).
\"Pokud bude GM kukuřice firmy Monsanto uvolněna do životního prostředí, může to znamenat nejen ohrožení přírody a možná rizika pro lidské zdraví, ale také devastující vliv na ekologické zemědělství v České republice,\" informovala Magdalena Klimovičová, koordinátor genetické kampaně Greenpeace.
Nebezpečí pro biozemědělce spočívá zejména v možné genetické kontaminaci jejich produkce (ke které dochází křížovým opylením), dalším zvýšení ekonomických nákladů (nutnost provádět testy na GMO) či dokonce ztrátě certifikátu.
V celé Evropské unii, kde zatím platí faktické moratorium na pěstování GM plodin, probíhá nyní vzrušená debata o ochraně zemědělství před hrozící genetickou kontaminací (3). Evropská komise by měla do léta navrhnout způsob řešení tzv. koexistence tří forem zemědělství (konvenčního, ekologického a GM) a ošetřit otázku, kdo ponese náklady, pokud dojde ke genetické kontaminaci (4). Některé studie provedené na toto téma však již přesvědčivě ukázaly, že trvale udržitelné ekologické zemědělství a pěstování GM plodin vedle sebe nemohou koexistovat (5).
Většina světa dnes geneticky manipulované potraviny odmítá a v Evropské unii již není pro GM plodiny žádný odbyt. Naopak poptávka po biopotravinách pocházejících z ekologického zemědělství neustále rapidně stoupá.
Spotřebitelé tyto potraviny žádají z řady důvodů, k nimž patří mj. to, že biozemědělci při jejich výrobě nepoužívají žádná umělá hnojiva, pesticidy, hormony ani aditiva a že ekologické zemědělství se chová přátelsky vůči přírodě a zvířatům. Hlavně je však spotřebitelé vyhledávaj! í pro jejich vyšší nutriční hodnotu a blahodárný vliv na zdraví. Velké obchodní řetězce promptně zareagovaly na tento trend a například ve Velké Británii činí nabídka biopotravin u řady prodejců typicky již kolem 7 % z celkové škály potravinářských produktů (6).
Řada vědeckých studií z poslední doby navíc přinesla důkazy o vyšším obsahu rostlinných flavonoidů v bioproduktech oproti konvenčním potravinám.Tyto látky jsou účinné v boji proti rakovině, srdečním onemocněním a neurologickým dysfunkcím, spojeným se stárnutím (7).
\"Současný bouřlivý rozvoj ekologického zemědělství nesmí být ohrožen pěstováním GM plodin. Neměli bychom dovolit, aby byli genetičtí znečišťovatelé zvýhodněni na úkor těch, kdo nabízejí kvalitnější zemědělské produkty,\" zdůraznila Klimovičová a dodala, že v situaci, kdy se ČR i EU potýkají s nadvýrobou a vývoz GM kukuřice nepřipadá v úvahu, bude pěstování této plodiny přinášet prospěch pouze velkým nadnárodním firmám, jako je Monsanto.
Další informace:
RNDr. Magdalena Klimovičová, koordinátor genetické kampaně Greenpeace ČR, e-mail magdalena.klimovicova@cz.greenpeace.org
Václav Vašků, mluvčí Greenpeace ČR, e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org
Internet: gmo.greenpeace.cz
Poznámka:
(1) Ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozhodlo dne 10. března o zápisu GM kukuřice firmy Monsanto do tzv. Seznamu geneticky modifikovaných organizmů schválených do oběhu v České republice. Greenpeace se proti tomuto rozhodnutí odvolalo (podalo rozklad) a navrhlo jej zrušit hlavně kvůli možnému negativnímu vlivu GM plodin na přírodu a na trvale udržitelné zemědělství. V nejbližších dnech ministr Ambrozek rozhodne s definitivní platností. Více o GM kukuřici na adrese:
gmo.greenpeace.cz
(2) Viz. zpráva \"GM plodiny ohrožují ekologické zemědělce\" z 3. 7. 2002 www.greenpeace.cz
(3) BT kukuřice byla sice formálně schválena v Evropských společenstvích pro uvádění na trh rozhodnutím Komise ze dne 22. 4. 1998 č. 98/294/ES, ve skutečnosti ale na její komerční pěstování stále platí moratorium.
(4) Viz např. studie EU o koexistenci: \"Scenarios for co-existence of genetically modified, conventional and organic crops in European agriculture\", květen 2002 www.jrc.cec.eu.int
(5) Například britská studie zpracovaná Soil Association, viz. tisková zpráva Greenpeace ze dne 17. 9. 2002: www.greenpeace.cz Také Fond na ochranu ekologického zemědělství v Kanadě se nyní soudí s firmou Monsanto kvůli ztrátám způsobeným zavedením GM řepky, viz.: www.saskorganic.com
(6) Celých 7 % z celkové škály potravinářských produktů britského řetězce Marks and Spencer jsou již certifikované biopotraviny pocházející z ekologického zemědělství (http://www2.marksandspencer.com).
(7) viz např. studii Prof. Joe Cumminse, www.i-sis.org.uk Internetová adresa: press.ecn.cz
Zdroj: tisková zpráva Greenpeace
Sdílet článek na sociálních sítích