Pátek, 29. března 2024

Philips Hranice nemá schválený havarijní scénář

Philips Hranice nemá schválený havarijní scénář
Právníci z nevládní organizace Ekologický právní servis tvrdí, že nizozemsko-korejská společnost LG Philips Displays v Hranicích porušuje zákon, protože nemá úřady schválený program pro případ havárie a neměla tak být povolena její výroba obrazovek.. Mluvčí hranické společnosti Vladan Pěnkava k tomu uvedl, že firma skutečně zatím program schválený nemá, ale že ho úřadům už předložila.
\"Technologické centrum LG Philips Displays v Hranicích je v provozu od září 2001, a to v souladu s legislativou. To znamená s potřebnými povoleními k provozu, s programem prevence závažných havárií, který čeká na konečný souhlas českých úřadů,\" uvedl.
Krajský úřad v Olomouci první verzi plánu vrátil firmě k doplnění a přepracování. Starosta Hranic Vladimír Juračka, který je zároveň krajským radním, potvrdil, že město ví, že Philips dosud schválený plán nemá. \"I my se teprve budeme vyjadřovat. Nechali jsme si od odborné firmy vypracovat expertizu k druhé verzi plánu,\" řekl Juračka.
V programu prevence pro případ havárie musí mít firma podle zákona posouzena všechna rizika vzniku jakékoliv katastrofy a jejich možných následků. Na základě schváleného programu pak firma musí uzavřít také zákonné pojištění. V případě, že nemá toto zákonné pojištění, hrozí pokuta až sedm set tisíc korun. Kdyby firma nezpracovala a nepředložila ke schválení program, umožňuje zákon uložit sankci až pět miliónů korun.
Právníci Ekologického právního servisu nyní požadují, aby krajský úřad zastavil v hranickém Philipsu do schválení plánu výrobu. \"Tento program Philips stále schválen nemá, a proto provoz továrny neměl být vůbec povolen,\" tvrdí Pavel Franc z Ekologického právního servisu.
\"Podnět od Ekologického právního servisu jsme obdrželi tento týden, budeme ho prošetřovat a ve lhůtách stanovených zákonem odpovíme,\" řekl mluvčí Krajského úřadu v Olomouci Tomáš Kocych. To, zda zakáže úřad Philipsu vyrábět, komentovat nechtěl. \"O výsledcích jednotlivých správních řízení odmítá krajský úřad předem spekulovat,\" dodal.
Mluvčí Philipsu Pěnkava tvrdí, že firma pojištění pro případ havárie má, neupřesnil však, zda komerční, nebo zákonné. Starosta Hranic Juračka řekl, že firma vedení města ujistila, že má od roku 2001 exkluzívní smlouvu s Royal Aliance, která se vztahuje také na škody při haváriích. \"Pojištění ze zákona může být sjednáno až na základě schváleného programu prevence závažných havárií. A ten Philips nemá. To, že mají komerční pojištění, je sice pěkné, ale nemůže nahradit pojištění zákonné,\" řekl Franc.
Firma LG Philips Displays v Hranicích investovala 200 miliónů eur a vytvořila 1270 nových pracovních míst. Přitom celkem by investice nadnárodního koncernu měla během několika let na Přerovsku dosáhnout 600 miliónů eur. Největší tuzemská zahraniční investice by měla přinést až 6000 přímých a nepřímých pracovních míst.

ZDROJ: Podniky a trhy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů