zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Pod Hněvínem znovu vyrůstají vinice

23.09.2003
Zemědělství
Pod Hněvínem znovu vyrůstají vinice
Na vinice, každoročně obtěžkané tunami bílých i modrých hroznů, se změnily desítky hektarů výsypek po bývalých hnědouhelných dolech na Mostecku. Nejstarší réva tam roste už čtvrt století. Její zelené keře ohleduplně zajizvují rány, které tam krajině zasadila těžba uhlí. Největší vinice jsou v Čepirozích a v Rudolicích. Každá z nich má 35 hektarů. Rodí modré hrozny Zweigeltrebe a bílý Rýnský ryzlink. Vyrábějí se z nich vína sudová, známková, archivní a také vína košer. Za každou lahví stojí zarputilost vinaře Ivana Váni. Když před 26 lety vinice na chudé, jílovité půdě výsypek zakládal, mnoho lidí v jeho snažení nevěřilo. Réva se nakonec severočeským podmínkám přizpůsobila. \"S pěstováním na rekultivovaných pozemcích jsem neměl žádné zkušenosti. Ale začínal jsem jako mladý, kdy člověk věří všemu, co si vezme do hlavy,\" říká mostecký vinař Ivan Váňa. Nyní má jeho podnik České vinařství Chránce 74 hektarů vinic a je největším pěstitelem vinné révy v Čechách. Přibližně polovinu plochy tvoří rekultivované výsypky. Ivan Váňa nezakládá vinice jen na výsypkách, ale přichází i do míst, kde réva rostla před staletími. Zatím poslední vinice vzniká na příkrém svahu pod mosteckým hradem Hněvín. Až se na terasách svahu rozroste, uvidí dílo mosteckých vinařů každý, kdo projíždí hornickým městem. Čtvrtinu loňské úrody hroznů firma prodala, zbytek zpracovala při výrobě vína. U špičkových odrůd se podařilo získat 30 až 40 hektolitrů moštu z hektaru. Část produkce je archivována. Ve sklepích mosteckého děkanského kostela je tak uskladněno na 30 tisíc lahví. Specialitou Váňova vinařství je víno košer. Za zavřenými dveřmi ho v Mostě vyrábějí ortodoxní Židé. Vína se od sklizně nesmí dotknout pohan, křesťan, bezvěrec ani žena. Výroba košer vína je rituál starý snad čtyři tisíce let. Každý rok si ho Židé z Mostu odvážejí na 50 tisíc lahví. Vína z mosteckých výsypek se nevyrábějí jen pro Abrahámovy potomky. Vinařství ze severu Čech se podařilo proniknout i do obchodní sítě. Vína z rekultivací dostala celou řadu ocenění. Možná proto, že co hroznům na severu nedá slabší slunce, to jim vynahradí čas. Zatímco Morava podle Váni sklízí už v září, mostecké vinobraní klidně počká i do listopadu. Pak prý má víno ze severu i dostatek cukru. ZDROJ: HN Region
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
ASIO, spol.s r.o.
28
7. 2017
28.7.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Bílé Karpaty (hranice ČR/SR tábor Polana - Vrbovce/Javorník)
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí