Ekozemědělství? Hlavně spousta práce
Olomouc O produkty ekologického zemědělství mají zájem především mladší lidé.
Jsou ochotni respektovat i o zhruba dvacet procent vyšší ceny, jimiž se tyto
potraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] liší od běžně nabízených.
Vyplývá to z poznatků ekologických zemědělců a provozovatelů prodejen
biopotravin v regionu. Jejich zástupci a příznivci zdravé výživy se v úterý
sešli v olomoucké Galerii U Mloka na ochutnávce biopotravin, kt erou
zorganizovalo ekologické sdružení Hnutí Duha Olomouc. Některá z připravených
jídel pocházela z kuchyně rodiny Ludíkovy z Olomouce, která se k přírodě šetrným
zemědělstvím zabývá od pádu totality. \"Je to především spousta práce a času.
Musíme plodiny pěstovat bez chemie. A tak zatímco jiní použijí proti plevelům
postřiky, my se jich musíme zbavovat ručně,\"řekla Marta Ludíková. \"To s sebou
přináší tak o pětinu nižší výnosy,\"dodala. Letos si Ludíkovi pochvalují úrodu
mrkve. \"Přestože nás stejně jako ostatní zemědělce trápilo sucho, a například
brambory byly menší, mrkev se nám vydařila. Hodně ji kupují maminky pro své malé
děti,\"podotkla. Za třináct let existence firmy si Ludíkovi už vybudovali svůj
okruh zákazníků. \"Jsou to především mladší lidé, protože ti jsou o výhodách
biopotravin více informovaní,\"prozradila Ludíková. \"Ale jezdí k nám lidé až z
Ostravska a své produkty posíláme poštou i do Prahy do specializovaných
restaurací,\"dodala. Ludíkovi, kteří pěstují ekoplodiny na ploše zhruba šesti
hektarů, jsou jedním z více než pěti stovek členů svazu PRO- BIO, jenž v naší
republice ekologické zemědělce sdružuje. Potravina, která může být označena
certifikátem Bio, musí projít velmi složitým procesem schvalování. Naše normy
pro ekologické zemědělství jsou totiž ještě přísnější než v některých zemích
Evropské unie. Zdroj: Olomoucký den
Olomouc O produkty ekologického zemědělství mají zájem především mladší lidé. Jsou ochotni respektovat i o zhruba dvacet procent vyšší ceny, jimiž se tyto potraviny liší od běžně nabízených. Vyplývá to z poznatků ekologických zemědělců a provozovatelů prodejen biopotravin v regionu. Jejich zástupci a příznivci zdravé výživy se v úterý sešli v olomoucké Galerii U Mloka na ochutnávce biopotravin, kt erou zorganizovalo ekologické sdružení Hnutí Duha Olomouc. Některá z připravených jídel pocházela z kuchyně rodiny Ludíkovy z Olomouce, která se k přírodě šetrným zemědělstvím zabývá od pádu totality. \"Je to především spousta práce a času. Musíme plodiny pěstovat bez chemie. A tak zatímco jiní použijí proti plevelům postřiky, my se jich musíme zbavovat ručně,\"řekla Marta Ludíková. \"To s sebou přináší tak o pětinu nižší výnosy,\"dodala. Letos si Ludíkovi pochvalují úrodu mrkve. \"Přestože nás stejně jako ostatní zemědělce trápilo sucho, a například brambory byly menší, mrkev se nám vydařila. Hodně ji kupují maminky pro své malé děti,\"podotkla. Za třináct let existence firmy si Ludíkovi už vybudovali svůj okruh zákazníků. \"Jsou to především mladší lidé, protože ti jsou o výhodách biopotravin více informovaní,\"prozradila Ludíková. \"Ale jezdí k nám lidé až z Ostravska a své produkty posíláme poštou i do Prahy do specializovaných restaurací,\"dodala. Ludíkovi, kteří pěstují ekoplodiny na ploše zhruba šesti hektarů, jsou jedním z více než pěti stovek členů svazu PRO- BIO, jenž v naší republice ekologické zemědělce sdružuje. Potravina, která může být označena certifikátem Bio, musí projít velmi složitým procesem schvalování. Naše normy pro ekologické zemědělství jsou totiž ještě přísnější než v některých zemích Evropské unie.
Zdroj: Olomoucký den
Sdílet článek na sociálních sítích