Pesticidy jsou zatím nezbytné
Nemám ve zvyku komunikovat s autory novinových článků, ale ten nazvaný
\"Zemědělci se vracejí k pesticidům\" (HN 30. září) okomentovat musím. Vytváří
bohužel dojem, že čeští zemědělci usilují o zhoršení zdravotního stavu
obyvatelstva. Používáním pesticidů se reguluje, nebo anuluje výskyt nežádoucích
rostlin, živočichů a mikroorganismů především v polních kulturách. Jejich
použití výrazně zlevňuje výrobu a zvyšuje dosažené výnosy právě proto, že
rostliny nejsou poškozovány škůdci, chorobami a příliš utiskovány plevely.
Samozřejmě, že klasický způsob obdělávání půdy bez použití chemických přípravků
by byl ideální. Zvyšuje však náklady, hlavně na pohonné hmoty a lidskou práci. V
situaci, kdy spotřebitelé dávají přednost levným potravinám bez ohledu na jejich
zdravotní závadnost, se čeští zemědělci bez pesticidů ještě nějakou dobu
neobejdou. Bezpečnou alternativou konvenčních potravin jsou potraviny
[https://www.kamsnim.cz/categories/food] z ekologického zemědělství. Ale jejich
cena je přirozeně vyšší. Autor ignoruje fakt, že zemědělci ve valné většině
aplikují pesticidy cíleně. Chybí mi také porovnání se spotřebou agropesticidů v
zemích EU. Možná by se někteří spotřebitelé podivili. Musíme si konečně
uvědomit, že pokud požadujeme naprosto bezpečné a zdravotně zcela nezávadné
potraviny, musíme jejich výrobu také zaplatit. Vzpomeňme si na to, až budeme v
supermarketu ukládat do vozíku tu nejlevnější potravinu a gratulovat si, jak
jsme zase výhodně nakoupili. AUTOR: Marcela Beranová, ředitelka Okresní agrární
komory Trutnov ZDROJ: HN
Nemám ve zvyku komunikovat s autory novinových článků, ale ten nazvaný \"Zemědělci se vracejí k pesticidům\" (HN 30. září) okomentovat musím. Vytváří bohužel dojem, že čeští zemědělci usilují o zhoršení zdravotního stavu obyvatelstva. Používáním pesticidů se reguluje, nebo anuluje výskyt nežádoucích rostlin, živočichů a mikroorganismů především v polních kulturách. Jejich použití výrazně zlevňuje výrobu a zvyšuje dosažené výnosy právě proto, že rostliny nejsou poškozovány škůdci, chorobami a příliš utiskovány plevely. Samozřejmě, že klasický způsob obdělávání půdy bez použití chemických přípravků by byl ideální. Zvyšuje však náklady, hlavně na pohonné hmoty a lidskou práci.
V situaci, kdy spotřebitelé dávají přednost levným potravinám bez ohledu na jejich zdravotní závadnost, se čeští zemědělci bez pesticidů ještě nějakou dobu neobejdou. Bezpečnou alternativou konvenčních potravin jsou potraviny z ekologického zemědělství. Ale jejich cena je přirozeně vyšší. Autor ignoruje fakt, že zemědělci ve valné většině aplikují pesticidy cíleně. Chybí mi také porovnání se spotřebou agropesticidů v zemích EU. Možná by se někteří spotřebitelé podivili. Musíme si konečně uvědomit, že pokud požadujeme naprosto bezpečné a zdravotně zcela nezávadné potraviny, musíme jejich výrobu také zaplatit. Vzpomeňme si na to, až budeme v supermarketu ukládat do vozíku tu nejlevnější potravinu a gratulovat si, jak jsme zase výhodně nakoupili.
AUTOR: Marcela Beranová, ředitelka Okresní agrární komory Trutnov
ZDROJ: HN
Sdílet článek na sociálních sítích