Trh s biopotravinami roste
Pojizeří - Zájem o biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] v České
republice pomalu stoupá. Přesto však patříme k státům, kde je jejich spotřeba
nízká. Odborníci to přičítají zejména malé informovanosti obyvatel. Čeho se lidé
u biopotravin obávají, je vysoká cena, která však není pravidlem u všech druhů.
\"Lidé mají o biopotravinách malé povědomí a bojí se toho, že jsou drahé. To
však vždy neplatí. Stogramová paštika v obchodě stojí asi 18 korun, v obchodě s
bioprodukty asi 21 korun,\" sdělila Jana Zubková z turnovské prodejny zdravé
výživy. Jak pokračovala, povědomí o ekologickém zemědělství je právě v tomto
regionu velmi malé. Lépe jsou na tom větší města, kde jsou vysoké školy, neboť
právě studenti holdují zdravé stravě nejvíce. Druhou skupinou jsou nemocní lidé,
kteří chtějí na poslední chvíli zdravou stravou zlehčit své potíže. \"Osvěta v
tomto regionu je velmi malá. Nemám nic proti masu, ale rozhodně zde více letí
bůčky. Biopotravin se lidé bojí už kvůli názvu,\" sdělila Zubková. Biopotravinou
může být prakticky jakýkoliv produkt, který vychází z kontrolovaného
zemědělství. Jedná se o mléčné výrobky, pečivo, zeleninu, maso, nápoje a spousty
dalších. \"Výrobky pocházejí z ekofarem, které je pěstují a vyrábí bez
chemikálií. Produkty jsou tak kontrolované, že z každého balení jsou odebírány
vzorky. Dostat se proto mezi prodejce biopotravin není jednoduché, protože
předpisy jsou v naší republice ještě striktnější než na západě,\" vysvětlila
majitelka bioprodejny. Zájem spotřebitelů je různorodý, a tak se nedá určit,
která z biopotravin je nejžádanější. \"Zájem o biopotraviny
[https://www.kamsnim.cz/categories/food] se každou chvíli mění, a to také podle
reklamy. Jednou jsou boom kozí výrobky, jednou sojové mléko nebo ovesné vločky s
klíčky,\" řekla Jana Zubková. Jak pokračovala, spotřebitelé biopotravin jsou na
tom rok od roku lépe, protože sortiment bioproduktů se stále rozšiřuje.
\"Biopotraviny [https://www.kamsnim.cz/categories/food] se v České republice
objevily zhruba před deseti lety. Tehdy začali první nadšenci pěstovat hlavně
pšenici, biojáhly nebo pohanku. Od té doby se sortiment rozrostl a řada produktů
sem proudí i z ciziny,\" dodala majitelka bioprodejny. Zdroj: Deník Pojizeří
Pojizeří - Zájem o biopotraviny v České republice pomalu stoupá. Přesto však patříme k státům, kde je jejich spotřeba nízká. Odborníci to přičítají zejména malé informovanosti obyvatel.
Čeho se lidé u biopotravin obávají, je vysoká cena, která však není pravidlem u všech druhů. \"Lidé mají o biopotravinách malé povědomí a bojí se toho, že jsou drahé. To však vždy neplatí. Stogramová paštika v obchodě stojí asi 18 korun, v obchodě s bioprodukty asi 21 korun,\" sdělila Jana Zubková z turnovské prodejny zdravé výživy.
Jak pokračovala, povědomí o ekologickém zemědělství je právě v tomto regionu velmi malé. Lépe jsou na tom větší města, kde jsou vysoké školy, neboť právě studenti holdují zdravé stravě nejvíce. Druhou skupinou jsou nemocní lidé, kteří chtějí na poslední chvíli zdravou stravou zlehčit své potíže.
\"Osvěta v tomto regionu je velmi malá. Nemám nic proti masu, ale rozhodně zde více letí bůčky. Biopotravin se lidé bojí už kvůli názvu,\" sdělila Zubková.
Biopotravinou může být prakticky jakýkoliv produkt, který vychází z kontrolovaného zemědělství. Jedná se o mléčné výrobky, pečivo, zeleninu, maso, nápoje a spousty dalších. \"Výrobky pocházejí z ekofarem, které je pěstují a vyrábí bez chemikálií. Produkty jsou tak kontrolované, že z každého balení jsou odebírány vzorky. Dostat se proto mezi prodejce biopotravin není jednoduché, protože předpisy jsou v naší republice ještě striktnější než na západě,\" vysvětlila majitelka bioprodejny.
Zájem spotřebitelů je různorodý, a tak se nedá určit, která z biopotravin je nejžádanější. \"Zájem o biopotraviny se každou chvíli mění, a to také podle reklamy. Jednou jsou boom kozí výrobky, jednou sojové mléko nebo ovesné vločky s klíčky,\" řekla Jana Zubková.
Jak pokračovala, spotřebitelé biopotravin jsou na tom rok od roku lépe, protože sortiment bioproduktů se stále rozšiřuje. \"Biopotraviny se v České republice objevily zhruba před deseti lety. Tehdy začali první nadšenci pěstovat hlavně pšenici, biojáhly nebo pohanku. Od té doby se sortiment rozrostl a řada produktů sem proudí i z ciziny,\" dodala majitelka bioprodejny.
Zdroj: Deník Pojizeří
Sdílet článek na sociálních sítích