Pátek, 26. dubna 2024

Talianska vláda chce vybudovať sklad jadrového odpadu v panenskej prírode

Talianska vláda chce vybudovať sklad jadrového odpadu v panenskej prírode

Mesto Scanzano, ležiace na juhu Talianska v kraji známom panenskou prírodou, vybrala vláda ako oblasť vhodnú na vybudovanie rozsiahleho podzemného skladiska vyhoretého jadrového paliva.

Sústredenie rádioaktívneho odpadu považuje vládny kabinet za jednu zo svojich priorít - okrem iného aj pre existujúce riziko teroristického útoku. V súčasnosti asi 80.000 kubických metrov rádioaktívneho odpadu skladujú na rôznych miestach.

Podľa ekológov však v prípade vybudovania skladiska bude oblasť zamorená 150.000 rokov.

Regionálne a miestne úrady nie sú zatiaľ oboznámené so sporným rozhodnutím vlády. Starosta mesta Scanzano sa preto chce čo najskôr stretnúť s premiérom Silviom Berlusconim.

Opozičná strana zelených označila rozhodnutie vlády za škandalózne a vyslovila podozrenie, že kabinet zneužíva šok verejnosti z atentátu v Iraku, kde tento týždeň prišlo o život 18 talianskych vojakov, na odpútanie pozornosti od kauzy.

Talianski voliči pred 16 rokmi schválili zatvorenie všetkých štyroch jadrových elektrární, ale vyhorené palivové články z nich zostávajú bezpečnostným rizikom.

Zdroj: TASR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů