Čtvrtek, 28. března 2024

Většina autovrakovišť při kontrole neprošla

U více než poloviny kontrolovaných autovrakovišť v kraji Vysočina nalezli nedávno inspektoři životního prostředí nedostatky v nakládání s palivy a oleji.
Většina autovrakovišť při kontrole neprošla

Vysočina - Devět vrakovišť navštívili v uplynulých dnech na Vysočině pracovníci České inspekce životního prostředí. Důvodem celostátní akce bylo podezření, že většina majitelů nedodržuje předpisy o skladování olejů a maziv, a ohrožuje životní prostředí. Pro pět z kontrolovaných podniků skončila kontrola, o níž věděly předem, pokutou.
Oficiálních autovrakovišť je na Vysočině jen několik. Demontáží vraků aut se však zabývají desítky, možná stovky firem. Většinou jde o autobazary, opravny a podobné firmy, kde provozovatel mimo jiné prodává také náhradní díly. \"Podle zákona totiž na tento druh podnikání neexistuje živnost. Většina majitelů autovrakovišť a autobazarů má živnostenský list vystavený na nákup a prodej zboží a pod to se schová ledacos,\" řekl Josef Pospíchal z České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě.
Problém je v tom, že provozovatelé těchto \"prodejen\" s náhradními díly porušují zákon, a to většinou hned v několika směrech. \"Jedním z hlavních problémů je, že nemají souhlas s provozováním autovrakoviště a tedy ani souhlas s nakládáním s nebezpečnými odpady. Často demontují auta takzvaně na zelené louce, leckdy i ve stodole, zkrátka v objektech, které nejsou k tomuto účelu zkolaudovány,\" upřesnil Pospíchal.

Výsledky inspekce nejsou zrovna optimistické

Záměrem celé akce bylo přimět provozovatele, aby zajistili ve svých areálech odpovídající podmínky a dodržovali předpisy, k čemuž inspekce hodlala použít a také použila výrazné sankce a razantní opatření. Výsledky inspekce potvrdily, že majitelé autovrakovišť nakládají s vraky aut mnohdy bez ohledu na možné ekologické znečištění. Ze zbytků vozidel leckde vytékají nebezpečné látky, které bývají i špatně skladovány. \"Látky mohou zeminu kontaminovat, a navíc se mohou dostat do zdrojů pitné vody. Zvýšené riziko je právě v těchto podzimních měsících. Déšť a sníh totiž rychle splachují ropné produkty do půdy,\" řekla k důsledkům šlendriánského zacházení s ropnými látkami, brzdovými kapalinami a podobně mluvčí inspekce Eva Rolečková.
\"Nikde nebyla situace nějak katastrofální. Ale v potaz se musí brát i fakt, že o naší návštěvě věděli všichni předem,\" řekl k výsledkům na Vysočině vedoucí odboru odpadů havlíčkobrodské inspekce. Pět pokutovaných provozovatelů vrakovišť zaplatí více než sto padesát tisíc korun. Dle názorů inspekce existuje neoficiálních demontážních míst mnoho. Pokud však na ně někdo neupozorní, nemají inspektoři šanci je odhalit. Proto nynější inspekce postihla jen ty, kdo prodávají náhradní díly oficiálně.

Po návštěvě inspekce vrakoviště zavřel

Sedm nezaměstnaných a zavření autovrakoviště je výsledek inspekční návštěvy v Golčově Jeníkově. \"Byla to arogantní žena, která neměla o autech ani páru. Nedalo se s ní vůbec mluvit. Napařila nám pokutu šedesát tisíc korun. Tím to pro mne skončilo a vrakoviště jsem k dnešnímu dni zavřel,\" řekl v úterý k výsledku kontroly spolumajitel firmy František Nohejl. Autovrakoviště-autodoprava Kořínek-Nohejl propustila také všechny zaměstnance. Šedesát tisíc korun je pro ně prý příliš velká částka, než aby se jim provoz rentoval. \"V nepořádku jsem měl papíry, nelíbily se jí i další věci. Ale to už jsem ji raději neposlouchal. Vystudovala si nějakou školu, vytahovala tady na mne zákony a vůbec se nesnažila s námi o něčem diskutovat,\" dodal Nohejl.
Jinde prošla inspekce v klidu, bez větších emocí. \"Měli jsme všechno v pořádku, s něčím nám tady poradili. Vše to šlo v klidu a pohodě,\" řekl Martin Řezníček, pracovník vrakoviště ve Velkém Beranově u Jihlavy.

Kdo nechce platit, přestane vybírat poštu

Předem byla inspekce upozorněna na stav autovrakoviště v Jihlavě. Na situaci kolem nedávno zřízeného \"vrakáče\" v prostorách bývalé slévárny upozornily stížnosti místních obyvatel, kteří mají v blízkosti své domy, i kolemjedoucích řidičů. Po návštěvě městské policie, již přivolali obyvatelé kvůli množství aut stojících v obou směrech vozovky, zasáhl odbor životního prostředí jihlavského magistrátu. Odbor postoupil stížnost dál, tedy havlíčkobrodské inspekci. Ta zjistila znečišťování životního prostředí nebezpečnými látkami. Majitel objektu však řeší situaci po svém. \"Případ dosud nebyl uzavřen. Majitel si totiž zásadně nevyzvedává poštu, takže mu ještě nebylo předáno naše stanovisko obsahující i sankci. Proto se k tomu více nemůžeme vyjádřit,\" sdělil Pospíchal. Objekt přitom rozhodně nesplňuje zákonem stanovené limity a vrakoviště je tedy provozováno v objektu zcela nevyhovujícím. Vraky aut tam stojí na jakési loučce, kde předtím majitel vypálil travní porost. Skvrny od oleje jsou na zemi patrny pouhým okem. Kromě toho stojí množství aut i na druhé straně vozovky, tedy mimo objekt vrakoviště.
Nedá se sice hovořit o vracích, poněvadž všechny vozy mají poznávací značky, avšak jejich technický stav a délka stání na jednom místě napovídá, že zřejmě půjde o auta náležející vrakovišti. Jak se situace s ohrožováním přírody nebezpečnými látkami bude vyvíjet, ukáže až čas.
I když tedy inspekce zjistí nedostatky a porušení zákona o nebezpečných odpadech, udělení sankcí nemusí být konečným verdiktem. \"Majitelé mají možnost se odvolat, a tak se to často táhne i několik měsíců. Máme tu případ, který se řeší u soudu už pět let,\" prozradil pracovník inspekce.
Zátah skončil, výsledky se vyhodnocují, ale tím to nekončí. Inspekce se připravuje na častější kontroly autobazarů a autovrakovišť. Na řadu se tak snad dostanou i ostatní prodejci náhradních dílů.

Zdroj: Ekomail

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů