Pátek, 19. dubna 2024

Volkswagen a Mercedes zkoušejí naftu z biomasy

Volkswagen a Mercedes zkoušejí naftu z biomasy

Dvě německé automobilky patřící ke špičce ve vývoji dieselových motorů, nabízejí řešení, jak nahradit ubývající a neekologickou naftu. Za deset až patnáct let by ji mohla nahradit nafta vyráběná z biomasy. Tu tvoří například rostliny nebo odpad.
Volkswagen i Mercedes už nové palivo zkoušejí ve svých vozech. V testovacích volkswagenech motory spalují palivo nazvané Sun Fuel a zkušební mercedesy jezdí na Biotrol.
Přes různá jména jde o stejnou naftu vyráběnou na stejném místě - ve zkušebním zařízení firmy Choren. Palivo se vyrábí z biomasy, kterou tvoří odštěpky dřeva. Na konci procesu vzniká syntetická nafta, jež se dá míchat s běžnou motorovou naftou.
Zkoušky v automobilech mají nyní ukázat, za jakých okolností by se dala tankovat pouze nafta z biomasy. A zda by motory žádaly nějaké úpravy.
Podle prohlášení automobilky Volkswagen budou auta na naftu z biomasy jezdit běžně za deset až patnáct let a spojí nízkou spotřebu dnešních dieselových motorů s nízkými emisemi motorů na benzín.
Syntetická nafta je smířlivější k životnímu prostředí. Zplodiny mají klesnout o 50 procent a nezáleží přitom, zda jde o malé auto nebo velký nákladní vůz.
Zastánci tohoto paliva navíc tvrdí, že je ke svému okolí neutrální, neboť motor vypustí jen takové množství CO2, jaké rostliny využité pro výrobu paliva dříve přírodě odebraly.
Výroba nafty z biomasy vyjde zatím dva- až třikrát dráž než dnešní palivo pro dieselové motory. Jeden litr stojí v Německu 70 centů. Za nižší cenou je osvobození od daní do roku 2008. Do roku 2020 Evropská unie \"naftě ze slunce\", jak bývá nové palivo někdy označováno, garantuje daně snížené na polovinu oproti ostatním palivům pro motory.

ZDROJ: Auto & moto

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů