Pátek, 29. března 2024

Veřejnost má možnost připomínkovat Státní politiku životního prostředí

Veřejnost má možnost připomínkovat Státní politiku životního prostředí

Aktualizaci Státní politiky životního prostředí (SPŽP) připravuje v současné době Ministerstvo životního prostředí [1]. Dokument prochází také procesem tzv. strategického posuzování vlivů na životní prostředí [2], které zpracovává Centrum pro komunitní práci (CpKP). Veřejnost má možnost vznášet své připomínky do 15. prosince  [3].

„Věříme, že pozitivní zkušenosti z tohoto posuzovaní by mohly sloužit jako dobrý příklad pro posuzovaní dalších připravovaných koncepcí a strategií na území ČR,“ konstatovala Jana Svobodová, projektová manažerka CpKP a vedoucí týmu posuzovatelů.

 Další informace:

 Ing. Jana Svobodová, vedoucí týmu posuzovatelů, Centrum pro komunitní práci (CpKP), mobil: 777 793 731, e-mail: jana.svobodova@cpkp.cz

Ing. Lenka Kárová, ředitelka odboru strategií MŽP, e-mail: lenka_karova@env.czRNDr. Alena Marková, odbor strategií MŽP, koordinátorka, e-mail: alena_markova@env.cz

Internet:
http://www.env.cz
www.cpkp.cz

 Poznámky :

[1] Usnesení vlády ČR č. 38 ze dne 10. ledna 2001 ukládá MŽP zpracovat aktualizaci SPŽP a předložit ji vládě do 31.12. 2002.

Vzhledem k posunu termínu přistoupení České republiky do Evropské unie a nutnosti zohlednit při aktualizaci závěry Světového summitu o udržitelném rozvoji, 5. ministerské konference Evropské hospodářské komise OSN „Životní prostředí pro Evropu“ a další strategické dokumenty byl termín aktualizace Státní politiky životního prostředí odložen do 31.12. 2003.

[2] Proces posuzování vlivů na životní prostředí (SEA - strategic environmental assessment) je  v české legislativě upraven zákonem č. 244/1992 Sb., o posuzování vlivů rozvojových koncepcí a programů na životní prostředí. V Evropské unii se SEA řídí směrnicí 2001/42/EC, o hodnocení účinků určitých plánů a programů na životní prostředí.

Ministerstvo životního prostředí vydalo „Metodiku o posuzování vlivů regionálních rozvojových koncepcí na životní prostředí“, z jejíchž principů se v posouzení vlivů SPŽP na životní prostředí také vycházelo.

[3] SPŽP je k dispozici na internetové adrese: http://www.env.cz, nebo je možné požádat o její zaslání v elektronické formě na e-mailové adrese: jana.svobodova@cpkp.cz nebo Alena_Markova@env.cz.

Na výše uvedených webových stránkách naleznete připomínkovací formulář, který je možné zaslat písemně na adresu: CpKP Střední Čechy, Na Václavce 46, 150 00, Praha 5 nebo v elektronické podobě na adresu: jana.svobodova@cpkp.cz, ekoprogram@cpkp.cz v termínu do 15. 12. 2003.

Zdroj: MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů