Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vodními děly na pomoc rybám

Hasiči a rybáři bojovali nedaleko Prahy o životy stovek ryb. V Labi mezi Čelákovicemi u Prahy a Lysou nad Labem na Nymbursku ohrožoval zřejmě nedostatek kyslíku.
Vodu provzdušňovali pomocí člunů i stříkaček. Ryby, které ještě jevily známky života, rybáři sbírali a převáželi dále po toku. Kvůli nedostatku kyslíku se hasiči snažili stojatou vodu provzdušňovat a vydali se na ni s čluny.
Nejkritičtějším místem byl pětikilometrový úsek pod Čelákovicemi. Průtok vody, který se tam za normálního stavu pohybuje kolem 20 metrů krychlových, byl dnes pouze kolem šesti metrů krychlových.
 

DALŠÍ PODEZŘENÍ NA BSE BA MORAVĚ

V ČR se zřejmě vyskytl osmý případ nemoci šílených krav (BSE). Státní veterinární správa (SVS) odhalila onemocnění u téměř čtyřleté krávy ze společnosti ZEMOS z Velkých Němčic na jižní Moravě. Jde o třetí případ, který veterináři odhalili během posledních 30 dnů. Onemocnění zatím prokázala opakovaná vyšetření rychlými testy ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě. SVS však nepředpokládá, že by kontrolní potvrzující test onemocnění vyvrátil. Kráva pochází ze stáda 570 kusů. Nyní se sestavuje seznam vrstevnic k případnému utracení.

STÁT ZAKÁŽE POUŽÍVÁNÍ NĚKTERÝCH PESTICIDŮ

ČR zakáže od ledna roku 2005 používat pesticidy obsahující látku methylbromid, která v ovzduší poškozuje ozonovou vrstvu. Výroba této látka je v ČR zakázána od roku 2002 a od roku 2005 začne platit rovněž zákaz jejího dovozu. Methylbromid se používá hlavně k hubení živočichů ve skladech plodin a potravin. Bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart se k zákazu používání methylbromidu zavázal na jednání montrealského protokolu v roce 2000 v keňském Nairobi. Čeští zemědělci používají asi 540 chemických přípravků proti plevelům, škůdcům a plísním. Po roce 1990 se spotřeba pesticidů propadla, v posledních letech se však začíná opět zvyšovat.

Likvidace černých skládek už Plzeň tolik nestojí
 
Z deseti milionů na letošních 1,3 milionu klesly od roku 1995 roční výdaje plzeňského magistrátu na likvidace černých skládek v městských obvodech. Důvodem je zejména fakt, že celé město už obsluhují najaté úklidové firmy, které skládky průběžně uklízejí. Změna ekologického chování občanů se zatím na tomto výsledku výrazně nepodílí, informoval ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek.
Letošní rozpočet města počítá na likvidaci nepovolených skládek s 1,3 milionu korun a dosud zbývá v městské kase 713.000. Radní nyní schválili finanční dotaci 167.000 největšímu městskému obvodu Plzeň 3, do něhož patří střed města, a přes 12.000 korun městské části Radčice, která se stala součástí Plzně letos v lednu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů