Pátek, 19. dubna 2024

O dražší zelenou elektřinu je zájem

O dražší zelenou elektřinu je zájem

Rodinná firma Stevikom, vyrábějící nápoje, se rozhodla podpořit obnovitelné zdroje energie. Od Západočeské energetiky si proto objednala speciální tarif Zelená energie, který zaručuje, že veškerá dodaná elektřina pochází z malých vodních elektráren nebo zařízeních spalujících biomasu. Stevikom teď za elektřinu zaplatí ročně o téměř deset tisíc korun víc, energie z obnovitelných zdrojů je totiž dražší.
\"Není to tak významná suma,\" tvrdí však Stanislav Motl, spolumajitel firmy.
Podobně jako Stevikom uvažují další západočeské firmy i občané. Zelenou energii už kupuje více než padesát firem s ročním odběrem vyšším než sto megawatthodin a několik stovek domácností.
Ekologickou elektřinu kupují za vyšší cenu i přesto, že si nemohou být jisti, jestli k nim skutečně proudí výhradně ekologická elektřina. Technicky totiž není možné oddělit v rozvodné síti energii třeba z větrných elektráren od elektřiny z uhelných zdrojů.
Západočeská energetika obchoduje už rok a půl se zelenou energií na jednoduchém principu: Nabízí tolik elektřiny, kolik jí její dodavatelé vyrobí.
V současnosti prodává měsíčně takřka jednu gigawatthodinu čisté energie, což je ovšem pouze malá část veškeré dodávané elektřiny. Vloni dodala Západočeská energetika celkem 4072 gigawatthodin elektřiny.
Za zelenou energii zaplatí zákazníci o deset haléřů za kilowatthodinu více než za \"běžnou\" elektřinu. \"Je to symbolické navýšení,\" říká mluvčí Západočeské energetiky Miroslav Kučera.
Stát totiž výkupní cenu elektřiny z obnovitelných zdrojů zvýhodňuje více, než si pak Západočeská energetika účtuje od svých klientů. Za elektřinu z malých vodních elektráren, které tvoří hlavní podíl západočeské zelené energie, se platí zhruba o padesát haléřů více než za elektřinu z tepelných elektráren.
Mluvčí Kučera uvedl, že běžná domácnost v panelovém domě se spotřebou kolem tisíce kilowatthodin ročně zaplatí měsíčně za zelenou energii asi o devět korun více.
Společnost Replast produkt, která recykluje elektrické kabely a také odebírá čistou energii, odhaduje, že za elektřinu zaplatí více o necelých sedm procent.
\"Dvě malé vodní elektrárny dokonce sami vlastníme,\" poznamenává jednatel Zdeněk Blažek.
Západočeská energetika hodlá výtěžek z prodeje zelené elektřiny využít na podporu ekologických projektů. Za tři čtvrtě roku přitom získala 734 tisíc korun.
\"Na konkrétní využití těchto prostředků vypíšeme na konci roku výběrové řízení,\" říká mluvčí energetiky Miroslav Kučera. Západočeská energetika už v minulosti podpořila větrnou elektrárnu, budovanou plzeňskými studenty.
Západočeská energetika je zatím jedinou v zemi, která čistou elektřinu takto prodává. V budoucnu by se to ale mělo změnit.
Návrh o podpoře obnovitelných zdrojů energie, který už schválila vláda, totiž předpokládá, že Energetický regulační úřad bude předem určovat, jak vysoký musí být roční podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové dodávce elektřiny zákazníkům.
Kolik elektřiny z obnovitelných zdrojů zákazník dostane, si přitom bude moci každá domácnost sama zjistit na faktuře, kterou dnes dostává od rozvodné společnosti.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů