Sobota, 20. dubna 2024

Kdyby kráva byla mazlíček

Kdyby kráva byla mazlíček
Téměř jedenáct set krav odsoudily během měsíce k likvidaci dva nálezy BSE. Osmý případ nemoci v Česku byl potvrzen v den, kdy první dobytek odváželi na porážku.
To už je spíše masakr než racionální jednání. Jistě, jde o zdraví a bezpečnost lidí. Jistě, ve srovnání s počty dobytka běžně poráženého na jatkách kvůli \"masu\", jídlu pro všežravce člověka, to není číslo zase tak ohromující. Co na něm zaráží, je jistá bezradnost, která se zakrývá akcí.
O BSE se neví zdaleka všechno, neví se s jistotou ani základní věci. Jak vzniká, jak se šíří nákaza, koho může postihnout a podobně. Dosavadní málem univerzální \"příčina\", masokostní moučka, se zdá být posledními případy zpochybněna. Ani ekologické chovy, ani ekologicky čisté krmení, zkrátka ani \"fér\" chování člověka vůči hospodářskému zvířeti není stoprocentní zárukou, že se BSE neobjeví. A co když je to jako s rakovinou? Tam je také možné vydat maximálně doporučení, jež minimalizují možnost choroby. Nikoli ovšem zcela vylučují.
Bude přesto pokračovat vybíjení stád? Těžko se ubránit dojmu, že tu máme co dělat s jistým \"svérázem\" naší kultury. Stručně řečeno, kráva není domácí mazlíček. Hospodářská zvířata klidně mohou trpět při přepravě, na jatkách, mohou v příšerných podmínkách křižovat Evropou - to je normální kšeft. Vybíjení dobytka kvůli BSE mnohé nemrzí kvůli tomu zabíjení samotnému, ale kvůli tomu, že z hlediska profitu \"nenese\". Kdyby se podobná opatření vztahovala na psy nebo kočky, už by tu bylo povstání kvůli nelidskému zacházení se zvířaty. Nejspíš celoevropské.
Při vší úctě k principu předběžné opatrnosti by měla být přijatá opatření vůči BSE opravdu důkladně zkoumána a do budoucna přehodnocena. Nejsou lidská.
AUTOR: patricie.polanska@economia.cz
ZDROJ: HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů