Sobota, 20. dubna 2024

Národní rezervaci hrozí kvůli suchu zkáza

Národní rezervaci hrozí kvůli suchu zkáza

Lichnice - Extrémně suchý rok si začíná v Pardubickém kraji vybírat svoji daň. Podle ochranářů přírody hrozí vážné nebezpečí, že z národní přírodní rezervace Kaňkovy hory na Chrudimsku zmizí unikátní bukový les starý dvě stě padesát let. Oblast je přitom jedinečná tím, že se v ní zachoval původní listnatý les, který na drtivé většině území republiky vystřídaly uměle vysazené jehličnany. Kvůli extrémnímu suchu začaly některé buky opadávat již v srpnu a vedení Chráněné krajinné oblasti Železné hory se obává, že na jaře už buky neobrazí. Stále je ale šance, že stromy sucho přežijí. \" Stromy, které rostou na suťovitém podloží, trpěly letos v létě výrazným nedostatkem vláhy, protože zem brzy vyschla. Buky tak začaly shazovat listí již v srpnu,\" řekl vedoucí správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory František Bárta.
Opadání listí ale ještě nemusí znamenat definitivní konec pro bukový les. Stromy se totiž proti suchu brání právě tím, že se předčasně zbaví listí. Ochranáři tak musí počkat do jara, kdy zjistí, jestli stromy znovu obrazí. \" Zatím nevíme, jestli stromy nenávratně uschly. Na podzim plodily například normální bukvice. Vše se rozhodne až na jaře,\" uvedl Bárta.
Rezervace Kaňkovy hory v okolí hradu Lichnice zasahuje k obcím Horní Počátky, Třemošnice, Závratec nebo Rudov. Lokalita je navržena do programu Natura 2000, kdy by její ochranu požadovala Evropská unie. \" Toto místo je také turisticky atraktivní, z jedné strany vede stezka a na druhé straně je hrad. Některé stromy v Kaňkových horách jsou staré i dvě stě nebo dvě stě padesát let,\" řekl Bárta.
Část západního hřebene Železných hor je v okolí hradu Lichnice přerušená hlubokými roklemi Lovětínského a Zlatého potoka. \" Pestrost druhového společenstva organismů je způsobena přechodem mezi teplou oblastí Polabí a chladnou oblastí Železných hor. Časté jsou mlhavé proudy stoupající Lovětínskou roklí. Je to jedna z nejcennějších lokalit Železných hor, kterou vyhledávali malíři, například Antonín Chittusi a Jindřich Průcha,\" dodal Bárta.
JIŘÍ TŮMA
Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů