Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Chotoviny - Ve středu zastupitelé odsouhlasili, že trasa IV. drážního koridoru nepovede v blízkosti Moravče, ale Chotovin. Také na žádost občanů zvolili variantu, která má poloviční zásah do krajiny. Kolem Chotovin měří trasa kilometr, u Moravče dva.
\"Dálnici trasa křižuje v místě plánovaného přemostění stávající železnice, ale neumožňuje, aby tu všechny vlaky jely rychlostí 160 km za hodinu. Po celé straně směrem k Chotovinám povede kolem budoucího koridoru čtyři metry vysoká protihluková stěna,\" řekl včera starosta František Zrzavecký. Dodal, že vedení trasy může ještě ovlivnit nový posudek vlivu na životní prostředí. Tato část železnice protne biokoridor - povede přes rybník Žílan a středem lesíka Prérie.

Půldruhé miliardy korun, resp. 48 mil. eur, dostane Brno od EU z fondu ISPA na projekt nakládání s odpady jako pomoc při přestavbě a budování nadregionální spalovny komunálních odpadů.
Jak vyplývá z informací Jihomoravského krajského úřadu, z téhož fondu přijde na rekonstrukci znojemské kanalizace rozpočtované na 23,35 miliónu eur městu 69 % z celkové potřebné sumy. Další z měst, Žďár nad Sázavou, potřebuje na rekonstrukci stokové sítě osm miliónů eur. EU na to posílá jako pomoc pět a čtvrt miliónu eur. Celkem ISPA v této fázi přispěje na celkem pět ekologických projektů v ČR sumou dvěa třičtvrtě miliardy Kč (tedy 85 miliónů eur).


Tachov - Černých skládek v Tachově a jeho okolí stále přibývá. Jedním z míst, kde dochází k opakovanému nelegálnímu ukládání odpadu, je skládka v areálu U Minerálky. Dva dny po jejím vyklizení se tam opět objevilo několik lednic a objemných mrazicích boxů. Problém pohodlnosti a lhostejnosti některých lidí k životnímu prostředí řeší rovněž v dalších místech Tachovska.
\"Na černých skládkách v Plané a jejím okolí nejčastěji nacházíme autobaterie, pneumatiky a stavební suť. Pokud je to možné, snažíme se majitele odpadu vyhledat. Ne vždy se to ale podaří. Nezbývá pak nic jiného, než na odklizení najít peníze v městské kase,\" řekl vedoucí odboru životního prostředí v Plané Vladimír Svoboda. S černými skládkami jsou na tom o něco lépe Přimdští.
\"V Přimdě a v jejím okolí téměř nevyskytují. Pokud na nějakou přece jenom narazíme, snažíme se ji co nejrychleji zlikvidovat,\" sdělil nám přimdský místostarosta Miloslav Kunt.

Liberecký kraj - Publikaci o chráněných územích Libereckého kraje, která má lidem více přiblížit různorodost přírody, hodlá do konce roku vydat odbor životního prostředí a zemědělství krajského úřadu. Zahrnout má asi sto deset lokalit z celého kraje. \"Součástí knihy bude i barevná mapa kraje, kde čtenář najde vyznačená všechna chráněná území,\" informoval radní pro životní prostředí a zemědělství Radim Zika. Doplní ji rovněž fotografie a obecné informace o ochraně přírody a krajiny.
Nová publikace navazuje na knihu Naučné stezky Libereckého kraje, která vyšla loni. Novinka je určena zejména laické veřejnosti, do škol a obcím.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů