Středa, 24. dubna 2024

Protitankový příkop z války ukrýval skládku

Protitankový příkop z války ukrýval skládku

Liberec/Chrastava - Sudy, plechovky, ale i plastová vana na čtyři sta litrů vody. To všechno nanosili lidé na nepovolenou skládku v Horní Chrastavě.

\"Skládka tam mohla být už od války, leží totiž v bývalém protitankovém příkopu. Odpadky sem navozili zřejmě místní obyvatelé a zahrádkáři z Bedřichovky,\" upozornil Jiří Chládek z Lesní správy Ještěd. Ta úklid skládky organizovala společně s libereckým magistrátem, který na místo přistavil kontejner a zdarma jej také odveze. Odbor životního prostředí magistrátu v současné době prověřuje, jak zahrádkáři a zdejší obyvatelé nakládají s domovním odpadem.
Podle Jiřího Chádka odvážejí lidé odpadky a nepotřebné věci nejčastěji k lesním cestám, ale třeba i na odpočívadla u silnic. Jen v katastru Lesní správy Ještěd, který se rozkládá od Mladé Boleslavi až ke státní hranici za Hrádkem nad Nisou, leží na padesát nepovolených skládek.
\"Lidé vyvážejí ze svých zahrad i listí, trávu nebo roští, což by tak nevadilo. Jenže i to už zavdává ke svážení dalšího, mnohem horšího odpadu,\" popsal Jiří Chládek.
\"Jeden člověk měl třeba k lesu vysekanou cestu a vozil tam trávu ze zahrady. Nechtěl si ji prostě kazit kompostem. To už je krůček k nepovolené skládce,\" dodal.
Problém je podle jeho slov především v tom, že se většinou vůbec nepodaří zjistit původce nepovolené skládky.

Tady by měly podle Jiřího Chládka zasáhnout hlavně obce svými vyhláškami a především zjistit, jak je lidé dodržují. Situace s odpady se částečně zlepšila v Liberci, kde firma ASA, která se o svoz odpadů stará, zajíždí i do odlehlých míst a na samoty.
Sobotní úklid skládky v Horní Chrastavě nebyl v režii Lesní správy Ještěd zdaleka první. Odpadků zbavili pracovníci správy třeba místa v lesích kolem Ještědu až do Osečné nebo v Dolánkách u Turnova. Pokračovat chtějí lesníci i nadále, v současné době se zajímají o celý katastr Chrastavy.
\"Záleží ale na spolupráci obcí i firem, Nemůžeme přece chtít, aby firma, která sídlí v místě deset let, odklidila za obec třicet let starou skládku,\" uzavřel Jiří Chládek.

Zdroj: Liberecký den

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů