Pátek, 29. března 2024

Špatný vzduch trápí Pražany

Špatný vzduch trápí Pražany
Prach a výfukové zplodiny způsobují Pražanům stále větší zdravotní potíže. Nejhorší situace je tradičně v centru města a v údolích, na sídlištích se žije lépe.
Praha To, že je kvalita ovzduší v hlavním městě špatná, ví skoro každé malé dítě. I když různé tabulky ukazují, jak emise škodlivin klesají, lidem se především v nadcházejících měsících bude dýchat ještě hůř. Situace ve městě je natolik problematická, že se na jaře městští politici zavázali, že se ji pokusí vylepšit. Uběhl půlrok, studie jsou hotové, ale rada města je bude projednávat až za několik měsíců.

Největší problém: doprava \"Nyní to zdržuje nejasné stanovisko ministra zemědělství,\"uvedl radní Miloš Gregar, který má na starosti oblast životního prostředí. V projektu se počítá s několika změnami, které by měly kromě jiného vyřešit i tíživou dopravní situaci ve městě. \"Celkově jsme připravili přibližně pětadvacet opatření, která souvisí s dostavbou obchvatu města, zákazem vjezdu aut do centra, plánováním cyklotras nebo změnou systému parkování,\"nastínil šéf magistrátního oddělení ochrany ovzduší Josef Janota. Podotkl, že dosud není jisté, které z těchto změn budou skutečně uvedeny do života. I když konkrétní projekt zatím neexistuje, v Praze se už mnohé změnilo. Mimo jiné i složení znečisťujících látek v ovzduší. \"Už nemáme problémy s oxidem siřičitým ze spalovacích zdrojů. Teplárny a velké spalovací zdroje už pomalu splňují normy Evropské unie,\"říká náměstek ředitele pro ochranu čistoty ovzduší v Českém hydrometeorologickém ústavu Jaroslav Šantroch. Přesto Praha dlouhodobě patří spolu s průmyslovou oblastí kolem Ostravy k nejvíce znečištěným oblastem v republice.

Řešení: vítr nebo stěhování Velké problémy přesto mají lidé v Malešicích i v Radotíně. Zde totiž sídlí největší znečišťovatelé ovzduší, a to především prachem. Malešická teplárna a radotínská cementárna jsou v současné době spolu s automobilovou dopravou největším problémem Prahy. Během posledních let stoupl počet registrovaných osobních aut v Praze na 800 tisíc. Podle údajů z ročenky ústavu dopravního inženýrství najezdí automobily po Praze během jediného dne necelých 18 milionů kilometrů. \"Ovzduší škodí nejvíce především nekvalitní dieselové motory. V zimě je navíc situace se znečištěním ovzduší nejhorší v centru, podél hlavních automobilových tahů a v pražských údolích. Hlavně v údolí Vltavy, Botiče a Rokytky,\"říká Šantroch. Naopak lépe se dýchá lidem na okrajích Prahy a na sídlištích, která leží v místech bývalých rovných polí.
PETR SEHNOUTKA, PETR ŠTEFAN
Zdroj: Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů