Středa, 17. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

STAROSTOVÉ PROTESTOVALI PROTI ÚLOŽIŠTÍM JADERNÉHO ODPADU
Na dvě desítky ekologických aktivistů a starostů jihočeských obcí před budovou jihočeského krajského úřadu protestovaly proti úložištím, které Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) zvažuje vybudovat v okolí Vlksic na Písecku nebo Lodhéřova na Jindřichohradecku. Hejtman Jan Zahradník (ODS) je při té příležitosti ujistil, že stanovisko kraje vůči případným úložištím je záporné. Přesto se obě lokality objevily spolu s hypotetickou dostavbou temelínské elektrárny či dálnicí D3 ve studii, která v budoucnu bude základem pro návrh územního plánu. Ekologové a starostové se proto obávali, že kraj ze svého postoje slevil.

Italové na jihu země protestovali proti jadernému úložišti
Desetitisíce protestujících, někteří s chirurgickými rouškami na obličeji, pochodovaly 23. listopadu jihoitalským Bari na protest proti vládnímu plánu vybudovat v této oblasti skládku jaderných odpadů. Protestující nesli transparenty s nápisy: \"Půdu ano, odpady ne\" a \"Kraj Basilicata brání svou budoucnost\". Podle organizátorů se protestu proti výstavbě úložiště jaderných odpadů v blízkosti města Scanzano Jonico zúčastnilo nejméně 100.000 lidí; podle policie byl jejich počet zhruba poloviční. Vláda tvrdí, že podle několika let trvajícího geologického průzkumu je oblast v okolí Scanzano Jonico nejbezpečnějším místem v Itálii pro výstavbu speciálního úložiště.

Nové česko-německé ekologické centrum vznikne v saské obci Erlbach nedaleko Lubů. Jeho provoz v kompletně zrekonstruovaném Riedlově dvoře slavnostně zahájí 5. prosince výstava Krajského muzea Sokolov nazvaná Kouzlo starých stromů. \"Kromě výstavy už máme připravenou celou řadu česko-německých aktivit,\" řekl Christoph Mann, jednatel Spolku pro péči o krajinu Horní Falc. \"Na statku například již dnes působí v rámci dobrovolnického roku student zahradní architektury z Prahy a chystáme i společné semináře zaměřené na ochranu přírody.\" Dvůr v místní části Eubabrunn získal spolek v roce 1999 v dezolátním stavu. Rekonstrukce jeho čtyř budov trvala plné tři roky a stála více než 450 tisíc eur. Převážnou část z nich zaplatil spolkový stát Sasko a Evropská unie.

Jihlava - Dvě nákladní auta havarovala včera ráno na dálnici D1 ve směru z Brna do Parhy. Při nehodě vyteklo více než patnáct set litrů oleje. Policisté proto zastavili provoz a dopravu odklonili. Provoz v jednom jízdním pruhu obnovili až před druhou odpoledne. Druhý jízdní pruh nechali uzavřen, neboť následky ekologické havárie likvidovali záchranáři celou noc.Nehoda se stala na 116. kilometru poblíž osady Rytířsko na Jihlavsku. Do avie zezadu narazil slovenský kamion, jehož řidiče zřejmě přemohl mikrospánek. Avie po nárazu skončila v příkopu a z jejího návěsu se na komunikaci vyvalily barely s motorovým olejem. Nehoda si nevyžádala žádné zranění. Viník nehody po zaplacení pětitisícové pokuty odjel.Případ na místě řešili pracovníci životního prostředí. Havárie se totiž stala poblíže zdrojů pitné vody Rytířsko. Podle vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Vlasty Pávové se ale stala mimo ochranné vodárenské pásmo.Doprava byla zastavena v obou pruzích na zhruba deset hodin. V dopravní špičce se potom tvořila asi desetikilometrová kolona.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů