Sobota, 20. dubna 2024

Díky ptačím oblastem bude region pro lidi atraktivnější

Díky ptačím oblastem bude region pro lidi atraktivnější

Český Krumlov/Třeboň - Pověřené organizace nyní předjednávají návrhy oblastí ochrany ptactva a jejich ochranného režimu s vlastníky pozemků a obcemi. \"V oblastech budou muset lidé přizbůsobit systém hospodaření. Připravovaná novela zákona o ochraně přírody a krajiny má obsahovat nástroje na kompenzaci ekonomických újem vlastníků a uživatelů pozemků,\" řekl zoolog Chráněné krajinné oblasti Blanský les Zdeněk Hanč. CHKO Blanský les připravuje vyhlášení dvou oblastí - Novohradské hory a Hlubocké obory.
Takzvané \"ptačí oblasti\" musí ministerstvo životního prostředí vyhlásit do května tak, aby splnilo požadavky vyplývající z evropských směrnic ochrany přírody a zároveň naplnilo plán Natury 2000. Natura 2000 je celoevropská soustava chráněných území, která vychází z evropských směrnic o ochraně volně žijících ptáků, přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin.
V současné době probíhá celostátní informační kampaň, která má informovat veřejnost o Natuře 2000.
\"To, že se v navržených oblastech vyskytují vzácní ptáci a jsou počtem významní z hlediska celé Evropy, svědčí o tom, že na územích se hospodaří dobře. Zkušenosti ze zemí EU ukazují, že vyhlášení oblasti neznamená zastavení ekonomických aktivit na daném území. Region se naopak může stát atraktivnější pro návštěvníky a bude moci čerpat finanční prostředky z evropských fondů,\" vysvětlil zoolog.
Novohradské hory patří mezi pět nejlepších lokalit pro jeřábka lesního a datlíka tříprstého v České republice.
\"Je důležité najít konsenzus s majiteli pozemků a stav počtu ptáků udržet či zlepšit,\" podotkl Hanč.
Ptačí oblasti vzniknou i na Třeboňsku a Šumavě. \"Oblast ochrany ptactva Třeboňsko se z devadesáti procent kryje s Chráněnou krajinnou oblastí Třeboňsko. Existující statut CHKO bude ve většině případů dostatečný pro ochranu ptáků podle evropské legislativy,\" sdělil Miroslav Hátle ze Správy CHKO Třeboňsko.
Na území CHKO je celkem 16 druhů vodních a lesních ptáků, pro které byla oblast vyhlášena.
\"Stát bude v oblastech v budoucnu nepochybně stále více dotovat činnosti přispívající k zachování nebo dokonce ke zlepšení stávajících podmínek pro chráněné druhy,\" podotkl Hátle.
\"Jedná se například o ochranu starých stromů, přírodě blízké hospodaření v lesích, rybniční hospodářství s účelovými obsádkami, ochrana rákosin či vhodná údržba vlhkých luk,\" upřesnil.

Zdroj: Českokrumlovské listy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů