Úterý, 16. dubna 2024

Mineralogie dnes: koníček, nebo jen obchod?

Mineralogie dnes: koníček, nebo jen obchod?

Kozákov - Asi každý kluk v kraji pod Kozákovem zažil tu neopakovatelnou prospektorskou horečku při hledání achátů, jaspisů nebo ametystů. Pro kluky jsou to vskutku poklady velké ceny.
Cena těchto pokladů není jen domnělá, minerály mají cenu vyjádřitelnou v penězích. V obchodech, na burzách nebo na internetu se o tom může přesvědčit každý. Pod pojmem mineralogie se dnes bohužel často skrývá jen obchod s nerostným bohatstvím státu. Před časem jsem se účastnil geologických exkurzí, pořádaných Univerzitou Palackého. Je smutné, když po příchodu na naleziště (často označené státním znakem) najdete jen vysekaný otvor ve skále a vyučujícímu nezbývá než sdělit studentům, že právě tam kdysi byl hledaný minerál.
Současný stav vystihuje tato citace z internetových stránek: \"V dnešní době, kdy už většina mineralogů hledá kameny pro obživu, je to s nalezišti horší a horší\", tj. některá naleziště jsou doslova vydrancována
Sběr minerálů často hraničí s právními normami státu. Pokud je při pseudosběru minerálů narušován půdní povrch, může se jednat o porušení horního zákona, na lesní půdě zákona o lesích, ve zvláště chráněných územích zákona o ochraně přírody a krajiny, na zemědělské půdě zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a dalších právních norem, nehledě na porušování vlastnických práv k pozemkům. Ochrana minerálů je nedílnou součástí ochrany přírody a krajiny. Bohužel v praxi je jejich ochrana doslova popelkou.
S důsledky ilegální těžby minerálů je možné se seznámit například ve státem chráněném území, v přírodní památce Cidlinský hřeben, několik kilometrů západně od proslulého Doubravického lomu na úpatí hory Tábor. Navzdory ochraně území zde probíhá ilegální těžba v desítkách výkopů či menších lomů. Po činnosti prospektorů zůstávají jámy až tři metry hluboké a haldy vykutaného kamení. Mění se tak navždy tvary georeliéfu. Ti slušnější sběratelé po sobě jámy alespoň zahází. To je ale vzácná výjimka. Nezákonná těžba se zde bohužel děje přímo na místech s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin, vyskytujících se v regionu už jen v několika jedincích.
Před časem byl v těchto novinách otištěn rozhovor se členem jabloneckého Mineral klubu, který představoval mineralogii jako ryzí koníček a končil pozvánkou na burzu sběratelů minerálů, na kterou prý přijede i \"takésběratel\" z Jihoafrické republiky. Inu, poklady z Čech jsou vedle těch afrických a jihoamerických ve světě obchodu proslulé. Obchod s nimi způsobuje nenávratné ničení mineralogických nalezišť a také živé přírody.

Zdroj: Deník Jablonecka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů