Čtvrtek, 28. března 2024

Návrh zákona je třeba změnit

Návrh zákona je třeba změnit

Návrh zákona o ochraně přírody a krajiny, jehož součástí je soustava chráněných území Natura 2000, je třeba podle ministra zemědělství Jaroslava Palase předělat. Uvedl to v rozhovoru pro ČIA.
Uvedený zákon je ale podle jeho slov nutné do vstupu do EU přijmout, neboť jinak by nebylo možné čerpat finanční prostředky z Bruselu. \"Obsahově je ale třeba tento zákon upravit tak, aby bez náhrady neoklešťoval možnost podnikání zemědělců nebo lesáků,\" konstatoval Palas. Ministerstvu přitom vadí zejména znění paragrafu 58, který by ve znění navrhovaném Ministerstvem životního prostředí ČR (MŽP) znamenal rozbití celistvosti lesních ploch státního podniku Lesy České republiky. \"MŽP původně slibovalo, že bude akceptovat náš návrh znění tohoto paragrafu, ale nestalo se tak. Jsem ale přesvědčen, že se nakonec dohodneme,\" tvrdí Palas.
Problém je podle něj ale i v systému kompenzací za státem omezené podmínky k podnikání. \"Kompenzace musí být garantovány, ale nejen v obecné rovině povinnosti státu. Musí být přesně specifikováno, kdo je poskytne - musí je dát MŽP, a musí být definován rozsah finančních prostředků, který bude k dispozici. Nemůžeme nadefinovat ochranu životního prostředí na miliardy a nemít na to peníze - a tak to bylo v zákoně uvedeno,\" konstatoval Palas.

Zdroj: Newsletter Odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů