Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zlikviduje zákon zemědělce?

Zlikviduje zákon zemědělce?

Jižní Čechy - Za katastrofu považují dotčení agropodnikatelé připravovanou novelu zákona o ochraně přírody a krajiny. Tu je potřeba přijmout kvůli začlenění ČR do celoevropské soustavy chráněných území Natura 2000. Pokud bude návrh novely schválen, její paragrafy začnou zemědělcům diktovat, jakým způsobem mají hospodařit v nově určených lokalitách ochrany ptactva. Devět takových by mělo být v kraji na ploše přes 200 000 hektarů.
Ohrožení zemědělci proto vyzývají poslance, aby zákon v současné podobě smetli ze stolu.
\"Novela by znamenala nevídanou redukci, z níž vzniklou škodu nikdo neuhradí. Pokud chce stát diktovat, měl by se zamyslet i nad případnou kompenzací,\" soudí jihočeský zemědělec Pavel Kypet. S jeho názorem souhlasí i Aleš Kůrka z novohradské rybářské společnosti Petrův zdar.
\"Bohužel s námi nikdo o vymezení chráněných biotopů v rámci Natury 2000 nejednal. Obáváme se, že podniku kvůli předpokládanému nátlaku na snížení intenzity chovu ryb klesnou zisky na úroveň, která bude znamenat propouštění zaměstnanců, aby bylo možné splácet úvěry bankám.\"
Karel Socher z firmy Sohors, s. r. o., Žár dodává, že novela přinese útlum rostlinné i živočišné výroby. Negativní postoj k obsahu novely vyjádřil i vicehejtman Jiří Vlach (US).
\"Některý krátkozraký fundamentalistický ekolog nad novelou možná zajásá, ale její schválení se v krátkém čase obrátí proti ochraně přírody jako bumerang. Do jejího obsahu by měly promluvit subjekty, kterých se týká. Kraje, protože v jejich kompetenci je regionální rozvoj, dále pak obce a vlastníci či uživatelé půdy,\" doplnil.
Poslanci se mají s nejdůležitějším ekologickým zákonem roku zabývat zřejmě dnes. Probírat jej ale nebudou samostatně, souvisí totiž se schvalováním jiného zákona.

Zdroj: Českobudějovické listy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů