Pátek, 29. března 2024

Ekologická daň: méně lidí bez práce?

Ekologická  daň: méně lidí bez práce?

Ekologická  daňová reforma, kterou zahájila Evropská unie, sice zvýší ceny elektřiny, benzínu či plynu, v Česku by zároveň mohla přinést až desítky tisíc nových pracovních míst a snížit nezaměstnanost až o dvě procenta.
V předběžných výpočtech k tomu dospěli členové meziresortní pracovní skupiny, která návrh daňové reformy připravuje.
U nafty a benzínu přitom Česko směrnici Evropské komise o  ekologické  dani už plní. Od ledna se totiž zvýší spotřební daň, takže nafta zdraží o 2,20 koruny a benzín o 1,20 koruny za litr.
Princip reformy je jednoduchý: Zvýší se daně surovin a výrobků, které zatěžují  životní   prostředí  . Zároveň se sníží jiné daně, například daň z příjmů či sociální pojištění, takže stát nakonec vybere na daních stejně. Lidem by tak zůstalo více peněz, zároveň by se snížilo zdanění ceny práce, což by mohlo vést k vytváření nových míst.
\"Naše propočty ukazují, že v mnoha sektorech by zaměstnání dodatečných pracovníků a následné zvýšení produkce, přineslo zaměstnavatelům vyšší zisk, než kdyby si \"ušetřené\" peníze ponechali,\" tvrdí Jan Brůha z Institutu pro ekonomickou a  ekologickou  politiku a člen meziresortní komise.
Nová pracovní místa by podle Brůhy mohla vzniknout například ve službách anebo v oborech spojených s výpočetní technikou. Brůha vychází i ze zkušeností z jiných zemí, kde  ekologická  daňová reforma začala už před několika lety.
\"Odhady hovoří o tom, že v Německu, Velké Británii nebo v Dánsku vzniklo řádově desetitisíce pracovních míst,\" říká Brůha.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, které má v týmu expertů pracujících na návrhu  ekologické  reformy také svého člověka, však upozorňuje, že je zatím předčasné mluvit o konkrétních počtech nových pracovních míst.
\"V současné době se o reformě teprve jedná a celá věc není zdaleka uzavřena. Nehledě na to, že snížení daňového zatížení práce je pouze jednou z variant kompenzace za vyšší energetické daně,\" poznamenává mluvčí ministerstva Kateřina Prejdová.
Variant, jak kompenzovat zvýšenou energetickou daň, je dvanáct. \"Vyšší náklady se dají například propočíst do důchodů a dávek v nezaměstnanosti. Dalším řešením je snížení sazby DPH,\" říká Milan Ščasný z Centra Univerzity Karlovy pro otázky  životního   prostředí  a člen meziresortní komise.
Další změnu do chystané reformy může vnést i Ministerstvo financí, které hodlá s Bruselem dohodnout několikaletý odklad, aby Česko nemuselo zavádět novou spotřební daň na uhlí, elektřinu a plyn už příští rok v květnu, kdy republika vstoupí do unie.
Evropská komise počítá s tím, že se  ekologická  daň bude postupně zvyšovat. Někomu se však zcela vyhne. Mezi výjimky patří obnovitelné zdroje energie, jejichž elektřina je v současnosti dražší než například z uhelných elektráren.
\"Tím by se měla zvýšit konkurenceschopnost obnovitelných zdrojů,\" říká Martin Bursík, poradce  Ministerstva   životního   prostředí  a člen meziresortní komise.
Konkrétní scénáře  ekologické  daňové reformy by měla komise zveřejnit počátkem roku. Představu  ekologických  daní už zveřejnilo  Ministerstvo   životního   prostředí  . Například cena tříděného hnědého uhlí by se měla do roku 2030 zdvojnásobit.
\"Investice do energeticky méně náročných a  ekologicky  přijatelnějších technologií se vyplatí průmyslu i domácnostem,\" soudí Milan Ščasný z Univerzity Karlovy.

ZDROJ: HN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů