Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická farma konkurenci odolává

Ekologická farma konkurenci odolává

Josef Sklenář si v roce 1991 založil farmu Sasov na pozemcích a v budovách bývalého školního statku u Jihlavy. Od té doby on a jeho nejbližší spolupracovník Tomáš Klejzar ze studia předpisů, usnesení a jiných dokumentů nevyšli. K těm tuzemským navíc přibyly evropské a jednotlivé národní - to když se začali pokoušet své ekologické produkty vyvážet. V roce 1998 se rozhodli využít dotací od ministerstva zemědělství a převedli farmu jako jedni z mála do ekologického režimu. Pokusili se prorazit i do EU, ale příliš se to přes bariéru předpisů a nařízení nepodařilo.

Krmiva bez chemie byla úzkým profilem

Ekologické zemědělství není med, dotace - nedotace. Žádná běžně používaná chemie, žádné masivní dávky veterinárních léčiv. Všechno musí pocházet z výroby podle ekologických norem.

Vepří rodinky

\"Předpokládali jsme, že než si vypěstujeme krmiva pro vepříky na vlastních polích, nakoupíme je od jiných ekozemědělců,\" vzpomíná Sklenář. \"Bylo jich už tehdy poměrně dost. Téměř všichni ale teprve začínali a většina krmiv, která produkovali, měla statut takzvaného přechodného období. Toho lze v ekochovech používat jen omezené množství. Z krmiva se tak najednou stal úzký profil.\" Nakonec se jim povedlo namíchat vlastní krmnou směs. Předpisům vyhovuje, prasatům chutná a prospívá, úředníkům nevadí. \"Odstranili jsme také obvyklé třídění zvířat v chovu, které odporuje přirozenému uspořádání stáda,\" říká Sklenář.
Na hospodářstvích, která se označují za konvenční, se totiž odebírají selata prasnicím zhruba po 35 dnech od porodu. Jejich matky se pak připravují na další připuštění a nový vrh. Selata od té doby až do věku šesti měsíců, kdy ve výkrmu dosáhnou jateční váhy lehce přes sto kilogramů, čekají stresující změny prostředí. To vyžaduje kromě jiného vysoké, preventivně podávané dávky antibiotik. Na farmě Sasov se po prvním měsíci života selata také stěhují z porodnice. Čeká je ale další život po boku matek, se kterými jsou zařazeny do rodinek s kanci. Prasnice selata dále kojí, takže o imunitu se místo léků stará mateřské mléko. Postupné přikrmování je zase připravuje na odstavení, k tomu ale dochází až ve třech měsících. Volný výběh a také třeba zelené krmení vepříky otužují, takže běžně používané léky nejsou třeba. Protože je v rodince na jednoho kance až deset prasnic, jak to odpovídá přírodnímu uspořádání, působí tu přirozený konkurenční výběr. Která prasnice v sobě navzdory laktaci nejdřív vybudí tvorbu příslušných hormonů, ta také dřív přiláká kance a znovu zabřezne.

Maso, které se příliš nezmenší

\"Že to takhle může fungovat, jsme si přečetli v zahraniční odborné literatuře,\" popisuje Sklenář. Byli se podívat i ve Švýcarsku, kde měl chov v této podobě fungovat, ale na vlastní oči tam nic takového neviděli. Přesto to zkusili - a princip funguje. \"Bez jeho uplatnění a bez podpůrných prostředků, které používat nesmíme a ani nechceme, by chov nemohl být rentabilní,\" tvrdí oba farmáři. Ekovepřové se od běžného liší složením. Lidské tělo s ním nevstřebává žádné škodlivé látky. To ovšem jedlík na první pohled ani ochutnání nepozná. Zřetelně viditelný je ale rozdíl na pekáči. Vepřové z běžného chovu ztratí při tepelné úpravě podstatnou část objemu, ekologické ho prakticky nezmění. \"V moderním zemědělství má šanci buď intenzivní výroba s maximální produktivitou, nebo speciální zaměření na mimořádně kvalitní potraviny, za které čím dál náročnější spotřebitel zaplatí víc než za běžné,\" tvrdí Tomáš Klejzar. Farma Sasov má 10 zaměstnanců a roční obrat přes 20 miliónů korun. Sklenář si vzal svůj první úvěr hned v začátcích, když kvůli získání pozemků nakupoval restituční nároky. Ručil tehdy domem svých rodičů. Celkem získal pět půjček od dvou bank. Do koruny splatil. Oba peněžní ústavy už zkrachovaly. On dnes hospodaří jen s vlastními výnosy. Kromě vepřů chová také masný hovězí skot, ovce, kozy a koně. Pěstuje brambory, cibuli, sóju a pohanku. Chemické postřiky nahradila plamenná plečka vlastní konstrukce. Teď právě jsou na tom s Klejzarem tak, že museli zmenšit základní stádo prasnic ze 150 na 80 kusů. Většinu selat prodávají do konvenčního výkrmu. Vypověděla jim totiž smlouvu nadnárodní prodejní síť, v jejíž brněnské pobočce si zákazníci začínali zvykat na kvalitnější vepřové za vyšší cenu. \"Od vedoucího úseku masa jsme sice měli informace, že mu lidé při každé dodávce málem utrhali ruce. Pak ale přišla z pražské centrály zpráva, že další objednávky už nebudou - prý pro malý zájem,\" líčí Sklenář.

Marné pokusy

Pokusy o vývoz do zemí Unie zase až na výjimky zmařila evropská byrokracie. Ta vůči čekatelským zemím často uplatňuje předpisy, o kterých domácí producenti ani neslyšeli. \"Dvakrát nám propadla celní kauce na připravené vývozy, které jsme kvůli administrativním průtahům nakonec nemohli uskutečnit.\" Dohromady to dělalo půl miliónu korun. Naše předpisy ale také nejsou zrovna vstřícné. Na farmě Sasov dlouho přemýšleli, jak využít starý hnůj ze stájí školního statku. Objevili platnou normu ze 70. let, která stanovila maximální obsah těžkých kovů po přeměně chlévské mrvy na kompost. Hnůj z běžných chovů je jimi ale doslova prosycen, protože jsou součástí konvenčních krmiv. Strávili spoustu času vymýšlením. Za konstrukci speciálního kompostéru utratili hodně peněz. Kontroloři ale nakonec stejně zjistili, že ve výsledném produktu je hranice o 20 % překročena. Teprve pak pochopili, že byli nejspíš vůbec první, kdo se pokusili reálně nesplnitelný předpis dodržet.

Josef Sklenář se nevzdává. Síly ale nyní koncentruje na tuzemský trh.

Zdroj: Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů