Úterý, 16. dubna 2024

Černé skládky jsou špatnou vizitkou obcí na jihu Čech

Černé skládky jsou špatnou vizitkou obcí na jihu Čech

Lhenice - Obecní vyhláška zakazuje vyvážení odpadu na veřejná prostranství či soukromé pozemky.
\"Problém černých skládech se vyskytl bohužel i v naší obci. Lidé pohazují už nejenom nefunkční pračky, ale i vraky aut,\" informoval místostarosta obce Petr Křížek.
Obec organizuje pro své občany 3 - 4 krát do roka velkoobjemový svoz odpadu.
Z obecního rozpočtu vyhradí obec pro tyto účely 60 - 80 tisíc korun ročně.
\"Při tomto svozu lidé mohou vyhodit vše, co se jim nevejde do popelnic. Přesto nacházíme v lese odpady ze zahrádek, shnilá jablka, listí. Lidé častěji vyhazují odpady do lesa než u cest,\" dodal včera k otázce černých skládek místostarosta.
Borová Lada - Obec je umístěna v chráněné krajinné oblasti Národního parku Šumava. Místní lidé si udělali v blízkém okolí obce skládku, kam vozili vše, co se jim nehodilo.
\"Odpad jsme přetřídili. Vyvezli jsme nebezpečný odpad a železo, ten neškodný jsme zavezli hlínou. Tato skládka byla pro obec velice špatnou vizitkou,\" míní starostka Stanislava Barantálová.
Obec zajišťuje 2 - 3 krát do roka velkoobjemový svoz odpadu. Zcela zdarma odváží rovněž autovraky. Nebezpečný odpad likviduje dvakrát ročně, železo jednou za rok. Obecní vyhláška stanovuje podmínky vyvážení odpadu na místa veřejné skládky. Z vlastního rozpočtu obec vyčlení 20 tisíc korun na svoz zmíněného odpadu.
\"Ten, kdo má pozitivní vztah k přírodě, se neodváží vyhodit ani papírek od bonbónu. Opačný případ je, že člověk, který odváží odpad do lesa, se nezastaví ani před územím národního parku,\" posteskla si starostka.
Strážný - \"Černé skládky u nás nejsou bolestným místem. Samozřejmě, že čas od času, najdeme v lese igelitové pytle. Ovšem troufám si říci, že tento odpad tady nechávají lidé, kteří místem pouze projíždějí, často dokonce i cizinci,\" uvedl starosta Jaroslav Pubal.
Obec organizuje pro své občany dvakrát do roka velkoobjemový svoz odpadu. Na tyto akce vynaloží obec 10 tisíc korun.
Nová Pec - Také tato obec má ve své vyhlášce podmínky sběru a shromažďování odpadu.
\"Problém černých skládek je, myslím, globální. Zaměstnáváme lidi, kteří průběžně čistí místa okolo silnice. Organizujeme zde dvakrát do roka, takzvané očistné akce, kdy rozmístíme v okolí obce velkoobjemové kontejnery,\" informoval včera starosta Pavel Štětina.
Na velkoobjemový svoz obec ročně vynaloží 50 - 70 tisíc korun. Obec disponuje vlastním sběrným dvorem.
\"Sem lidé mohou odložit veškerý, i nebezpečný odpad,\" zakončil starosta.

Zdroj: Listy Prachaticka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů