Pátek, 29. března 2024

Zelená lobby na vítězné stezce

Zelená lobby na vítězné stezce
Notně pesimistickým tónem referuje Respekt (Česko in natura; Re-spekt č. 47/2003) o rozhodnutí poslanců zamítnout návrh, který by býval do českých zákonů zařadil evropská pravidla ochrany přírody Natura 2000: \"Projednávání Natury spadlo do doby, kdy českou politikou zní zcela opačný hlas - omezme ochranu přírody.\"
Ve skutečnosti to není tak zlé. Naopak, nechybělo mnoho a sněmovní hlasování o zákoně o ochraně přírody a krajiny by se proměnilo v dokonalý triumf zelené lobby. V každém případě činí prozatímní skóre přinejmenším 2:1 ve prospěch ekologických organizací a ministra životního prostředí. Což je hodně důležitá zpráva také pro další českou debatu o zelených opatřeních.

Dílo náhody

Pravda, nový zákon jaksi nebyl schválen. Zamítnutí pravidel ochrany přírody, která platí v Evropské unii, je nesporně neúspěchem. Zařazení této legislativy do českého právního řádu by zajistilo lepší ochranu takových perel našeho přírodního bohatství, jako jsou třeboňské rybníky, zbytky pralesů a rašeliniště na Šumavě, orchidejové louky Bílých Karpat, vápencové stepi Českého krasu či poslední lužní lesy podél Moravy a Odry.
Ale podrobný pohled na výsledky hlasování dává podstatně nadějnější obrázek. Především není správný dojem, že ve sněmovně vznikla majorita oponující ochraně přírody. Nová pravidla neprošla většinou jediného hlasu. Při tak malém rozdílu a absenci skoro čtyřiceti poslanců je výsledek věcí pouhé náhody. A navíc skutečně razantně se proti návrhu postavila pouze kompletní ODS a po několika delegátech vládních stran a komunistů.
Hlasování se navíc zdržel třeba i Miloš Kužvart, kterého sotva lze podezírat ze záměru nadržovat dřevařským, těžebním a stavebním společnostem před veřejným míněním žádajícím lepší péči o českou krajinu. Dokonce i pokud byla důvodem osobní animozita k Liboru Ambrozkovi, jak soudí Kužvartovi kritici, na věci samotné to nic nemění. Sečteme-li poslance hlasující pro zákon se sněmovními zastánci ochrany přírody, kteří se z nějakého důvodu rozhodli tento návrh nepodpořit, dostaneme celkem pohodlnou zelenou většinu.
Za druhé, závěrečné hlasování o kompletní a složité technické normě bylo samozřejmě nejdůležitější, pokud jde o výsledek, nikoli však politicky nejvýznamnější. Podstatně více o poměrech v Poslanecké sněmovně vypovídají rozhodnutí o jednotlivých klauzulích zákona. Právě tady, v principiálních sporech o konkrétní témata, se parlament zřetelně rozděloval na dvě strany - bez příležitosti k nedorozuměním, sporným výkladům či výmluvám.

Malostranský folklor

Leitmotivem sněmovní i veřejné debaty v posledních několika týdnech nesporně byly návrhy několika poslanců škrtnout právo občanů vyjadřovat se k povolení velko-skládky za svým domem, chemičky v městské čtvrti, dolu za obcí a podobných projektů. Právě tento bod vyvolal bouřlivou parlamentní diskusi, politické konflikty ve vládních stranách i plošnou kritiku médií. Poslanci jej solidní převahou skoro patnácti hlasů zamítli. Hnutí DUHA a další, kteří lobovali za zachování občanských práv, zaznamenali jednoznačné vítězství.
Požadavky připravit obyvatele českých měst a obcí o tato práva se už pomalu stávají sněmovním folklorem, ovšem stejně jako jejich opakované zamítání. Za poslední čtyři roky se na poslaneckých stolech objevily potřetí; potřetí také skončily neúspěchem. Fakt, že je část ODS a několik dalších politiků neúnavně prosazuje, je stejně pravdivý, leč méně důležitý než skutečnost, že s nimi většina parlamentu konzistentně nesouhlasí.
Podobně dopadly další kontroverzní návrhy. Doslova smetena byla idea jednoho z poslanců ODS udělit paušální výjimku ze všech pravidel zákona o ochraně přírody a krajiny každému projektu, který úředníci v územním plánu označí za veřejně prospěšný - tuto nálepku nese ledaskterá stavba. Už o několik dní dříve potkal stejný osud návrh, aby se zákon vůbec nevztahoval na kácení stromů podél břehů řek a potoků, těžbu štěrkopísku z říčních koryt a podobné činnosti. Drtivou většinou poslanci řekli \"ne\" naprosto neuvěřitelnému nápadu prosazovanému ministrem zemědělství, aby stát sám sobě vyplácel kompenzace za omezení komerčního využívání pozemků v přírodních rezervacích. Náhradu tedy dostanou pouze vlastníci soukromých pozemků, nikoli úřady spravující zde například veřejné lesy.

Potrestejte je

Hlasování o pozměňovacích návrzích summa summarum vypadalo jako vítězné tažení Ambrozka a zelených organizací. Neuspěla totiž ani jedna úprava, kterou si nepřáli. Skutečné tříbení názorů na ochranu přírody a občanská práva tedy nedopadlo vůbec špatně. Což je poměrně důležité, a nejen kvůli tomu nebo onomu paragrafu. Debata o změnách zákona o ochraně přírody se považuje za nejdůležitější ekologické rozhodnutí Poslanecké sněmovny v roce 2003. Poměrně zelené hlasování proto ukazuje, že parlament - který v těchto tématech patří mezi nejvíce zpátečnické části české společnosti - není až tak úplně odtržený od občanského mínění. Sociologická data potvrzují, že veřejnost považuje pečlivou ochranu společného přírodního bohatství za důležitou součást kvality svého života: v tom se od Němců, Angličanů, Švédů či Američanů nelišíme. A proč by tomu koneckonců zrovna u politiků mělo být jinak?
Nakonec se zdá, že zákon neshodila ani tak nechuť k ochraně přírody, nýbrž spíše chuť po penězích. Když neuspěl požadavek, aby kompenzace za omezení komerčního hospodaření dostával také stát, vlivná zemědělsko-lesnicko-myslivecká lobby se prostě naštvala a \"za trest\" zavelela shodit pod stůl kompletní návrh.

Vojtěch Kotecký
Autor pracuje v Hnutí DUHA.
Zdroj: Respekt
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů