Čtvrtek, 18. dubna 2024

Špidla: Dříve než za deset let se přehrada na Bruntálsku stavět nebude

Špidla: Dříve než za deset let se přehrada na Bruntálsku stavět nebude

Výzvu proti plánovaným stavbám přehrad v Moravskoslezském kraji předali o víkendu premiérovi Vladimíru Špidlovi zástupci ekologické organizace Arnika. V textu s názvem Nedovolte zabetonovat naše řeky protestují především proti nádrži, která by měla zatopit obec Nové Heřminovi na Bruntálsku.

\"Vláda nebude o tomto projektu v nejbližších měsících rozhodně jednat,\" řekl Špidla a dodal, že výstavba přehrady nezačne dříve než za deset let.
\"Podle našich informací má o konečném řešení protipovodňové ochrany v Moravskoslezském kraji rozhodnout vláda. Pokládáme proto za nutné jejího předsedu informovat o zamyšlených opatřeních a jejich dopadech na přírodu a obyvatele,\" řekla Lenka Daňhelova ze sdruženi Arnika Ostrava. Špidla řekl, že se s ekologickými aktivisty setkal na 20 minut v průběhu krajské konference ČSSD. Během schůzky uvedl také to, že stát by chtěl v rámci protipovodňových opatření zvyšovat schopnost krajiny zadržet vodu.
\"Jednáme o tom s ministerstvem zemědělství,\"doplnil premiér. Ekologové proti výstavbě nádrže na Bruntálsku sepsali petici, kterou už podepsalo více než 3000 lidí.
Výstavbu přehrady prosazuje především vedení krnovské radnice a Povodí Odry. Zatopení vesnice s 260 obyvateli v podhůří Jeseníků v červnu podpořili i krajští zastupitelé, kteří ministerstvu zemědělství doporučili výstavbu velké nádrže.
O přehradě v Nových Heřminovech se hovořilo už v dobách Rakouska-Uherska. Od 60. let minulého století v obci platí stavební uzávěra. Aktuální začaly být plány opět po záplavách v roce 1997. Velká voda napáchala v okolí řeky Opavy škodu tři miliardy korun.
Přibližně stejnou sumu by stál projekt velké nádrže v Nových Heřminovech. V minulosti se pro něj jednoznačně vyslovilo 18 měst a obcí na břehu toku.

Zdroj: Haló noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů