Čtvrtek, 28. března 2024

Schling chce vzít řeky lidem a dát je dopravcům

Schling chce vzít řeky lidem a dát je dopravcům

PRAHA – S Vltavou a s Labem už by se v budoucnu nemělo zacházet jako s řekami, ale výhradně jako s „vodními cestami ve veřejném zájmu“. To by znamenalo, že by se veškerá vodní díla zcela vymkla jakékoliv veřejné kontrole, protože by se na ně přestal vztahovat zákon o ochraně přírody a krajiny. Taková úprava zákona nemá obdoby v české ani v evropské legislativě. Přesto ji chce prosadit poslanec ČSSD Jaromír Schling ve svém pozměňovacím návrhu k novele zákona o vnitrozemské plavbě. Ta by měla zítra ve Sněmovně projít druhým čtením.

 

Pokud by Sněmovna Schlingův návrh přijala, řeky by definitivně padly do rukou vodních dopravců. Jejich jediným cílem je dobrá splavnost. Nezajímají je podmínky ke koupání a neohlížejí se ani na zachování cenných přírodních lokalit a biotopů. Právě to je jádrem sporu například v kauze plánovaných vodních děl na dolním toku Labe, pro které nedávno ministerstvo životního prostředí odmítlo udělit výjimku.

 

„Schling by ovšem chtěl docílit toho, aby udělení výjimky nebylo vůbec zapotřebí. Jeho návrh je v rozporu s programem ČSSD a vládní politikou ČR a znamená veliké nebezpečí pro Českou republiku. Kdyby prošel, dostala by se Česká republika dříve či později před Evropský soud. Penále by v tom případě zaplatili daňoví poplatníci a nikoliv Schling se svými kolegy,“ řekl tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

 

Podle Parlamentního institutu je Schlingův návrh v rozporu s Bernskou úmluvou a s evropskými směrnicemi na ochranu přírody.

 

Schling svůj návrh naposledy upřesnil tak, že mu jde „pouze“ „o Labe po Pardubice a o Vltavu po Slapy,“ uvedl doslova. „Věřím, že Sněmovna takto nebezpečný návrh neschválí. Mimo jiné i proto, že zákony by měly mít obecnou platnost a neměly by upřednostňovat jednotlivé projekty před ostatními,“ dodal Jehlička.

 

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů