Čtvrtek, 28. března 2024

ENVIBRNO 2004 s novou koncepcí

Ve dnech 20. - 24. dubna 2004 proběhne v brněnském veletržním areálu již 11. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO.  Do druhé desítky ročníků vstoupí nejvýznamnější environmentální veletrh v zemích střední a východní Evropy s novou koncepcí.
ENVIBRNO 2004 s novou koncepcí

Zatímco v devadesátých letech a ještě při posledním ročníku v roce 2001 byl koncept veletrhu založen na tradičním složkovém pojetí ochrany životního prostředí, nově bude vycházet z komplexního – integrovaného přístupu, napojeného na systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách (BAT). Nová koncepce se odvíjí od implementace souboru legislativy Evropské unie do tuzemské legislativy včetně významné Směrnice 96/61/EC o Integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC).

 

Integrovaný přístup k problematice životního prostředí lze zjednodušeně ilustrovat na novém oborovém členění veletrhu, v němž bude od roku 2004 původní analyticky propracovaný systém s množstvím položek nahrazen touto sedmičkou základních oborů:


·        environmentální techniky a technologie pro energetiku,
·        environmentální techniky a technologie pro výrobu a zpracování kovů,
·        environmentální techniky a technologie pro zpracování nerostů,
·        environmentální techniky a technologie pro chemický průmysl,
·        environmentální techniky a technologie pro nakládání s odpady,
·        environmentální techniky a technologie pro čištění a úpravu vod,
·        environmentální techniky a technologie pro ostatní zařízení.

Toto nové oborové členění bylo v Brně již „odzkoušeno“ - na mezinárodní výstavě menšího rozsahu, která se pořádala v loňském roce jako doprovodná aktivita akce ENVIKONGRES.
Zatímco pojetí veletrhu ENVIBRNO se výrazně změní, špičkové mezinárodní postavení mezi obdobnými událostmi v regionu střední a východní Evropy si akce nepochybně podrží. Konkrétně statistika posledního ročníku v roce 2001 zaznamenala účast 163 přímých vystavovatelů a dalších 19 zastoupených firem z 11 zemí a čistá výstavní plocha dosáhla téměř 3000 m2.
Zajímavá je také odpověď na otázku, co si vystavovatelé od účasti na veletrhu ENVIBRNO slibovali, s jakými cíli se do jihomoravské metropole přijeli prezentovat. Průzkum provedený Masarykovou univerzitou odhalil toto pořadí cílů: 1. předvedení firmy, posílení image (75,8 %); 2. hledání zákazníků mezi návštěvníky (63 %);          3. předvedení standardních produktů a služeb (61,5 %); 4. předvedení nových produktů a služeb (45,6 %); 5. zjistit, co se v oboru děje (44,0 %); 6. zmapování produktů konkurence (36,4 %); 7. hledání zákazníků mezi vystavovateli (26,1 %).
Veletrh ENVIBRNO  výrazně překračuje hranice pouhé komerční akce, jak o tom svědčí i partnerská podpora tří tuzemských ministerstev – životního prostředí, průmyslu a obchodu a dále zemědělství (dalšími přímými partnery veletrhu jsou Asociace čistírenských expertů ČR, Asociace producentů ekologických systémů a České ekologické-manažerské centrum). Významnou součástí veletržního dění bude také 2. ENVIKONGRES,  který se bude zabývat dopady implementace Směrnice EU o integrované prevenci a kontrole znečištění (IPPC) a problematikou nejlepší dostupné techniky ve střední Evropě.
U příležitosti posledního ročníku brněnského environmentálního veletrhu prohlásil na jeho adresu tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart slova, která jsou platná i do budoucna: „ENVIBRNO umožňuje podle mého názoru to nejdůležitější – informovat nejširší veřejnost, šířit informace o technice, technologiích i nové legislativě v oblasti ochrany životního prostředí. Veletrh je nejen místem prezentací moderních technologií, ale také místem setkávání odborníků na celé řadě kvalitně připravených doprovodných akcí. Sborníky a jiné písemné podklady zůstávají dlouhodobě výborným podkladovým materiálem.“
 Jedenáctý ročník veletrhu ENVIBRNO proběhne společně s komplexem stavebních veletrhů IBF, URBIS a SHK BRNO.  Výhodou tohoto spojení bude nesporně rozšíření portfolia odborných návštěvníků. Se vstupem do Evropské unie jsou stavební investice v souladu s ekologickými podmínkami důležitým aspektem jak pro soukromý, tak pro státní a regionální sektor. Oba projekty se tedy mohou vzájemně podpořit, což ještě více přispěje k zájmu odborné veřejnosti i politické a mediální scény.
 

 Zdroj: BVV a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů