zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Lesy jsou plné hub, může za to teplý podzim

03.12.2003
Les
Lesy jsou plné hub, může za to teplý podzim

Příroda opět překvapila: kdo právě teď vyrazí do lesa na houby, nevrátí se s prázdnou. Houby rostou dokonce víc než letos v létě. Místo aby houbařská sezona pár týdnů před Vánocemi končila, zažívají houbaři největší žně tohoto roku.

\"Opravdu rostou hodně. Opožděně, ale přece. Nejvíc plných košů nosí podle našich zpráv lidé na Moravě,\" říká Miroslav Smotlacha z České mykologické společnosti.

Celkem se dá najít přes padesát druhů hub. Hlavně čirůvky, šťavnatky, hlíva ústřičná či penízovka sametonohá a máslová.

\"Na loukách jsou sem tam i žampiony a kupodivu v jehličnatých lesích rostou i suchohřiby hnědé, které jindy touto dobou už dávno nejsou vidět,\" popisuje přerovský mykolog Jiří Polčák.

Může za to nynější teplo a vlhko. \"Počasí by mělo vydržet stejně příjemné ještě celý tento týden. Žádné větší ochlazení v nejbližších dnech nečekáme,\" uvedl pak meteorolog Pavel Šimandl. Úrodu v lese tak ukončí až příchod prvních mrazíků.

Kdo vyrazí s košíkem do lesa, nepřijde s prázdnou
Celý rok houbaři kvůli letošnímu suchu v lesích skoro nezakopli o hřib. Zato teď si to mohou vynahradit. \"Letošní rok byl tak smutný pro houbaře, že horší málokdo pamatuje. Méně hub bylo snad už jen ve třiačtyřicátém roce,\" povzdechl si přerovský mykolog Jiří Polčák.

Teď houbařům počasí přeje natolik, že hlavně na severu Moravy nosí lidé z lesa plné koše. \"Naše mykologická poradna je otevřená celý týden od rána do čtyř odpoledne a máme pořád co dělat,\" říká mykolog.

Rostou nejen typicky pozdně podzimní houby, ale i ty, které už mají jindy dávno po sezoně: třeba žampiony či suchohřiby. A co s houbami? Mykolog Polčák má nejraději tlačenku. Ta se připravuje stejně jako ta z vepřového kolena, jen se místo masa použijí vařené kořeněné houby.

V lese však teď nerostou jen jedlé druhy. \"Pozor na třepenitky svazčité. Ty si hodně lidí plete s václavkami,\" varuje mykolog.

Kdo se nemůže jen tak sbalit a vyrazit do lesa, nemusí zoufat. Z centra velkoměsta stačí popojet pár stanic tramvají či autobusem a smaženice bude.

\"Houby totiž rostou i v lesoparcích uprostřed velkých měst. Já si třeba teď o víkendu přinesl z Petřína spoustu hlívy ústřičné,\" radí nestor všech houbařů Miroslav Smotlacha.

Zdroj: eKOLOGIE

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
7
8. 2017
7-11.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
14
8. 2017
14-18.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Zahrada lesní MŠ Šárynka, Praha 6
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí